Impact Oral to kompletny pod względem odżywczym produkt o unikalnym składzie
i o udowodnionej skuteczności klinicznej. Opracowany specjalnie dla pacjentów chirurgicznych niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia w okresie okołooperacyjnym.
Produkt zawiera unikalną kombinację immunoskładników: argininę, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz nukleotydy, a także m.in. białko, witaminy i składniki mineralne. Jest to kompletne pod względem odżywczym immunożywienie i może być stosowane jako jedyne źródło pożywienia.
Cechy produktu
Impact Oral to jedyna kompletna pod względem odżywczym dieta zawierająca wszystkie trzy immunoskładniki rekomendowane przez Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) oraz błonnik PHGG.
ESPEN zaleca stosowanie preparatów odżywczych zawierających immunoskładniki (arginina, kwasy tłuszczowe omega-3, nukleotydy):
- na 5-7 dni przed operacją;
- w okresie okołooperacyjnym lub co najmniej pooperacyjnie, u niedożywionych pacjentów poddawanych dużym operacjom onkologicznym;
- u pacjentów z nowotworami górnego odcinka przewodu pokarmowego w okresie okołooperacyjnym.
Do postępowania w stanach niedożywienia i/lub ryzyka niedożywienia, np.:
Zalecane spożycie
Sterylizowany UHT.
POZNAJ PRODUKTY Z LINII IMPACT
100 ml |
237 ml |
||
Wartość energetyczna |
kJ/kcal |
606/144 |
1436/341 |
Tłuszcz (24% kcal) w tym: |
g |
3,9 |
9,2 |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
g |
1,8 |
4,3 |
- MCT |
g |
1,1 |
2,6 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
g |
0,73 |
1,7 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
g |
1,3 |
3,1 |
- omega-3 |
mg |
600 |
1422 |
w tym: EPA+DHA |
mg |
500 |
1185 |
Węglowodany (53% kcal) w tym: |
g |
18,9 |
44,8 |
- cukry |
g |
12 |
28 |
- laktoza |
g |
<0,1 |
- |
Błonnik (2% kcal) |
g |
1,4 |
3,3 |
Białko (21% kcal) |
g |
7,6 |
18 |
- L-arginina |
g |
1,8 |
4,3 |
Sól |
g |
0,38 |
0,9 |
Składniki mineralne |
|
||
Sód |
mg |
150 |
355 |
Potas |
mg |
190 |
450 |
Chlorki |
mg |
169 |
401 |
Wapń |
mg |
114 |
270 |
Fosfor |
mg |
101 |
239 |
Magnez |
mg |
32 |
76 |
Żelazo |
mg |
1,7 |
4,0 |
Cynk |
mg |
2,1 |
5,0 |
Miedź |
mg |
0,25 |
0,59 |
Mangan |
mg |
0,3 |
0,71 |
Fluorki |
mg |
0,21 |
0,50 |
Selen |
µg |
6,6 |
15,6 |
Chrom |
µg |
14 |
33 |
Molibden |
µg |
22 |
52 |
Jod |
µg |
21 |
50 |
Witaminy |
|
||
A |
µg |
139 |
329 |
D |
µg |
0,94 |
2,2 |
E |
mg α-TE |
4,2 |
10 |
K |
µg |
9,4 |
22,3 |
C |
mg |
30 |
71 |
Tiamina |
mg |
0,17 |
0,4 |
Ryboflawina |
mg |
0,25 |
0,59 |
Niacyna |
mg / mgNE |
2,2 /2,8 |
5,2/ 6,6 |
B6 |
mg |
0,21 |
0,5 |
Kwas foliowy |
µg |
28 |
66 |
B12 |
µg |
0,8 |
1,9 |
Biotyna |
µg |
10 |
24 |
Kwas pantotenowy |
mg |
1,1 |
2,6 |
Cholina |
mg |
38 |
90 |
Nukleotydy |
g |
0,18 |
0,43 |
Osmolarność |
mOsm/l |
680 |
|
Zawartość wody |
g/100 ml |
76 |
NE = ekwiwalent niacyny MCT = trójglicerydy średniołańcuchowe