Modulen IBD

Wskazania

modulen przeformatowanie zdjycie
Indukcja remisji w chorobie Leśniowskiego-Crohna​
Wskazanie refundacyjne:​
Indukcja remisji u dzieci i młodzieży powyżej 5. roku życia z czynną postacią choroby Leśniowskiego- Crohna.
Składniki

Składniki

Syrop glukozowy, białka mleka, sacharoza, tłuszcz mleczny, trójglicerydy średniołancuchowe (MCT) w postaci oleju, składniki mineralne (chlorek magnezu, fosforan wapnia, cytrynian sodu, cytrynian potasu, wodorotlenek potasu, węglan wapnia, chlorek potasu, siarczan manganu, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, siarczan miedzi (II), molibdenian (VI) sodu, chlorek chromu (III), jodek potasu, selenian (VI) sodu), olej roślinny ( (kukurydziany), emulgator (lecytyna sojowa), witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, tiamina, A, ryboflawina, kwas foliowy, K, biotyna, D, B12), dwuwinian choliny.
Produkt bezglutenowy. Pakowany w atmosferze ochronnej.
Postać produktu

Postać produktu

Proszek, 400 g
Przeciwskazania
Nadwrażliwość na jakikolwiek składnik produktu.

Przygotowanie

Do picia

Do picia

  1. Umyć ręce. Sprawdzić w tabeli dawkowania, jak przygotować zaleconą ilość gotowego produktu.
  2. Odmierzyć odpowiednią ilość przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody i nalać do czystego naczynia.
  3. Odmierzyć odpowiednią ilość proszku używając załączonej do opakowania miarki.
  4. Wsypać proszek do wody i dokładnie wymieszać.
  5. Po użyciu przechowywać miarkę w opakowaniu, opierając o wewnętrzny brzeg puszki.

Uwaga: nie zmieniać proporcji. Przestrzegać sposobu przygotowania i spożycia lub zaleceń lekarskich.


Tabela dawkowania:


Gotowa porcja

Gotowa porcja

Woda

Proszek

250 ml

250 kcal

210 ml

6 miarek (= 50g)

1000 ml

1000 kcal

840 ml

24 miarki (= 200g)


Zawartość miarki: 8,3 grama proszku

Zalecane spożycie

Dzieci

Dzieci

Stosowanie produktu należy skonsultować z lekarzem.
Dorośli

Dorośli

Stosowanie produktu należy skonsultować z lekarzem.

Przechowywanie
Po każdym użyciu zamknąć szczelnie puszkę i przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Zużyć w ciągu 4 tygodni od otwarcia. Wszystkie przygotowane produkty powinny być szczelnie zamknięte i spożyte w ciągu 6 godzin lub w ciągu 24 godzin, jeśli przechowywane w lodówce. Gotowy produkt najlepiej podawać schłodzony.
Ważna informacja
Stosować pod kontrolą lekarza. Odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia. Odpowiedni powyżej 5. roku życia. Do podawania doustnie lub przez zgłębnik. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie dodawać żywności ani leków, jeżeli produkt jest podawany przez zgłębnik. Proszek może zbić się podczas transportu. Zawartość odpowiada deklarowanej masie netto. Należy zapoznać się z ulotką, zawierającą sposób przygotowania i tabelę dawkowania.

100 g

100 ml*

Wartość energetyczna

kJ/kcal

2066/493

413/99

Tłuszcz (42% kcal) w tym:

g

23

4,6

- kwasy tłuszczowe nasycone

g

13

2,6

- MCT

g

6,0

1,2

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone

g

3,9

0,78

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone

g

2,5

0,50

- kwas alfa-linolenowy

mg

200

40

- kwas linolowy

mg

2100

420

Węglowodany (44% kcal) w tym:

g

54

10,8

- cukry

g

21

4,2

- laktoza

g

≤0,5

 

Białko (14% kcal)

g

17,5

3,5

Sól

g

0,42

0,084

Składniki mineralne

 

Sód

mg

170

34

Potas

mg

600

120

Chlorki

mg

365

73

Wapń

mg

445

89

Fosfor

mg

300

60

Magnez

mg

100

20

Żelazo

mg

5,4

1,1

Cynk

mg

4,7

0,94

Miedź

mg

0,49

0,098

Mangan

mg

0,98

0,20

Fluorki

mg

≤0,01

 

Selen

µg

17

3,4

Chrom

µg

25

5,0

Molibden

µg

37

7,4

Jod

µg

49

9,8

Witaminy

 

A

µg

410

82

D

µg

4,9

0,98

E

mg

6,5

1,3

K

µg

27

5,4

C

mg

47

9,4

Tiamina

mg

0,59

0,12

Ryboflawina

mg

0,64

0,13

Niacyna

mg /mg NE

5,8/9,8

1,2/2,0

B6

mg

0,83

0,17

Kwas foliowy

µg

120

24

B12

µg

1,6

0,32

Biotyna

µg

16

3,2

Kwas pantotenowy

mg

2,4

0,48

Cholina

mg

35

7,0

Osmolarność

mOsm/l

290*

 

NE = ekwiwalent niacyny; MCT = trójglicerydy średniołańcuchowe

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Dieta kompletna pod względem odżywczym, do postępowania dietetycznego w chorobie Leśniowskiego-Crohna.