Peptamen Junior to unikalny produkt w proszku przygotowany specjalnie z myślą o dzieciach powyżej 1. roku życia niedożywionych z powodu ograniczonego funkcjonowania przewodu pokarmowego, np.:
- z zespołem złego wchłaniania
- z biegunką
- z zespołem krótkiego jelita
- z przetokami jelitowymi
- z porażeniem mózgowym
- z zapaleniem trzustki
- z chorobami wątroby
- z mukowiscydozą
- z zapaleniem jelit
Smak Waniliowy
Cechy produktu
Peptamen Junior to kompletna pod względem odżywczym dieta peptydowa w proszku o smaku waniliowym przeznaczona dla dzieci powyżej 1. roku życia. Warto stosować Peptamen Junior, ponieważ:
- Jest dietą peptydową
- Źródłem białka jest wyłącznie zhydrolizowane białko serwatkowe
- Dostarcza do diety dziecka wszystkie niezbędne składniki odżywcze
- Zwiększa ilość energii w diecie
- Daje możliwość dostosowania wartości energetycznej do potrzeb pacjenta
Do postępowania w stanach niedożywienia i/lub ryzyka niedożywienia u dzieci powyżej 1. roku życia, np.:
Przygotowanie
Zalecane spożycie
POZNAJ PRODUKTY Z LINII PEPTAMEN
|
|
100 g |
22g (100ml) |
55 g (250 ml) |
Wartość energetyczna |
kJ/kcal |
1948/464 |
429 / 102 |
1071/255 |
Tłuszcz (34% kcal) w tym: |
g |
17,5 |
3,9 |
9,6 |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
g |
10,4 |
2,3 |
5,7 |
- MCT |
g |
9,2 |
2,0 |
5,1 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
g |
2,7 |
0,6 |
1,5 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
g |
2,6 |
0,6 |
1,4 |
- kwas linolowy |
g |
2,4 |
0,53 |
1,3 |
- kwas α-linolenowy |
g |
0,28 |
0,06 |
0,15 |
Węglowodany (54% kcal) w tym: |
g |
62,8 |
13,8 |
34,5 |
- cukry |
g |
15 |
3,3 |
8,3 |
- laktoza |
g |
<0,4 |
<0,09 |
<0,22 |
Błonnik (0% kcal) |
g |
0 |
0 |
0 |
Białko (12% kcal) |
g |
13,7 |
3,0 |
7,5 |
Sól (= Na (g) x 2,5) |
g |
0,78 |
0,17 |
0,43 |
Składniki mineralne |
|
|
||
Sód |
mg/mmol |
310/13,4 |
68/2,9 |
171/7,4 |
Chlorki |
mg/mmol |
380/11 |
88/2,4 |
209/6,0 |
Potas |
mg/mmol |
610/16 |
134/3,5 |
335/8,8 |
Wapń |
mg/mmol |
410/10 |
90/2,0 |
225/5,5 |
Fosfor |
mg/mmol |
280/9,0 |
62/2,0 |
154/4,9 |
Magnez |
mg/mmol |
60/2,5 |
13/0,55 |
33/1,4 |
Żelazo |
mg |
4,4 |
0,97 |
2,4 |
Cynk |
mg |
2,7 |
0,59 |
1,5 |
Miedź |
µg |
400 |
88 |
220 |
Jod |
µg |
98 |
22 |
54 |
Selen |
µg |
31 |
6,8 |
17 |
Mangan |
mg |
0,56 |
0,12 |
0,31 |
Chrom |
µg |
15 |
3,3 |
8,2 |
Molibden |
µg |
49 |
11 |
27 |
Fluor |
mg |
<0,10 |
<0,02 |
<0,05 |
Witaminy |
|
|
||
A |
µg RE |
386 |
85 |
212 |
D |
µg |
5,1 |
1,1 |
2,8 |
K |
µg |
24 |
5,3 |
13 |
C |
mg |
39 |
8,6 |
21 |
Tiamina |
mg |
0,57 |
0,12 |
0,31 |
Ryboflawina |
mg |
0,56 |
0,12 |
0,31 |
B6 |
mg |
0,72 |
0,16 |
0,40 |
Niacyna |
mg NE |
7,1 |
1,6 |
3,9 |
Kwas foliowy |
µg |
142 |
31 |
78 |
B12 |
µg |
1,5 |
0,33 |
0,82 |
Kwas pantotenowy |
mg |
2,6 |
0,57 |
1,4 |
Biotyna |
µg |
8,6 |
1,9 |
4,7 |
E |
mg α-TE |
3,6 |
0,79 |
2,0 |
Cholina |
mg |
80 |
18 |
44 |
Tauryna |
mg |
40 |
8,8 |
22 |
Karnityna |
mg |
40 |
8,8 |
22 |
|
|
1,0 kcal/ml |
|
1,5 kcal/ml |
Osmolarność |
mOsm/l |
322 |
|
441 |
Osmolalność |
mOsm/kg |
370 |
|
525 |
RE = ekwiwalent retinolu NE = ekwiwalent niacyny; TE = ekwiwalent tokoferolu; MCT = trójglicerydy średniołańcuchowe