Resource Junior to kompletny pod względem odżywczym produkt gotowy do picia. Przeznaczony do wsparcia żywieniowego w przypadku niedożywienia i/lub ryzyka niedożywienia u dzieci powyżej 1. roku życia, np. w:
- Biegunkach przewlekłych, w przypadku których istnieje ryzyko wystąpienia niedożywienia
- Zaburzeniach połykania, gryzienia i żucia
- Zaburzeniach wzrastania
- Mukowiscydozie
- Jadłowstręcie psychicznym
- Okresie okołooperacyjnym
- Chorobach przewlekłych (np. w chorobie nowotworowej)
Cechy produktu
Resource Junior to kompletna pod względem odżywczym, wysokoenergetyczna dieta w płynie przeznaczona dla dzieci powyżej 1. roku życia.Warto stosować Resource Junior, ponieważ:
- Dostarcza do diety dziecka wszystkie niezbędne składniki odżywcze
- Zwiększa ilość energii w diecie (1 opakowanie to 304 kcal)
- Zapobiega monotonii posiłków (różne smaki)
Do postępowania w stanach niedożywienia i/lub ryzyka niedożywienia, np.:
Wsparcie żywieniowe w diecie dziecka podczas infekcji może wspomóc jego szybszy powrót do zdrowia.
Brak apetytu często towarzyszy chorobom. Dziecko może mieć problemy z odczuwaniem smaku i zapachu.
W czasie biegunek przewlekłych dziecko może wymagać wsparcia żywieniowego.
Zalecane spożycie
Najlepiej podawać schłodzony. Wstrząsnąć przed użyciem. Po otwarciu, niewykorzystana porcje zamknąć, przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu 24 godzin. Porcje produktu, która została przelana do innego opakowania należy szczelnie zamknąć i spożyć w ciągu 6 godzin. Zamknięty produkt przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Stosować pod kontrola lekarza. Odpowiedni dla dzieci powyżej 1. roku życia. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Nieprzeznaczony do stosowania pozajelitowego. Do podawania doustnego lub przez zgłębnik. Nie dodawać żywności ani leków, jeżeli produkt jest podawany przez zgłębnik.
POZNAJ PRODUKTY Z LINII RESOURCE
|
|
100 ml |
Wartość energetyczna |
kJ/kcal |
637/152 |
Tłuszcz (37 % kcal) w tym: |
g |
6,2 |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
g |
0,80 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
g |
3,6 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
g |
1,2 |
Węglowodany (55% kcal) w tym: |
g |
21 |
- cukry |
g |
5,2 |
- laktoza |
g |
<0,3 |
Białko (8% kcal) |
g |
3,0 |
Sól (= Na (g) x 2,5) |
g |
0,19 |
Składniki mineralne |
||
Sód |
mg |
75 |
Potas |
mg |
200 |
Chlorki |
mg |
75 |
Wapń |
mg |
125 |
Fosfor |
mg |
75 |
Magnez |
mg |
19 |
Żelazo |
mg |
1,3 |
Cynk |
mg |
1,3 |
Miedź |
mg |
0,13 |
Mangan |
mg |
0,25 |
Fluorki |
mg |
0,10 |
Selen |
µg |
6,0 |
Chrom |
µg |
6,0 |
Molibden |
µg |
8,0 |
Jod |
µg |
13 |
Witaminy |
||
A |
µg |
135 |
D |
µg |
1,5 |
E |
mg |
2,2 |
K |
µg |
8,5 |
C |
mg |
11 |
Tiamina |
mg |
0,25 |
Ryboflawina |
mg |
0,19 |
Niacyna |
mg (mgNE) |
0,8 (1,4) |
B6 |
mg |
0,28 |
Kwas foliowy |
µg |
33 |
B12 |
µg |
0,35 |
Biotyna |
µg |
5,0 |
Kwas pantotenowy |
mg |
0,7 |
Osmolarność |
mOsm/l |
346 |
Zawartość wody |
g/100 ml |
78 |
NE = ekwiwalent niacyny