Jedzenie ma znaczenie – czyli talerz malucha na piątkę z plusem!
Twoje dziecko nieustannie rośnie. Doskonale widzisz to, kiedy wracasz do zdjęć z ubiegłych wakacji lub gdy słyszysz, że ulubione buty malucha są za małe. Rośnie nie tylko ciało, ale rozwijają się także nowe umiejętności i dojrzewa układ odpornościowy. Poznaj zasady żywienia najmłodszych i wspomóż organizm swojego dziecka.
Biegunkę u dzieci może wywołać wiele czynników (więcej na temat rodzajów i przyczyn biegunki możesz przeczytać tutaj). Najczęściej ma ona postać ostrą, krótkotrwałą, która ustępuje po 3-5 dniach bez stosowania specyficznego leczenia. W czasie jej trwania ogromnie istotne jest uzupełnianie płynów i podawanie dziecku delikatnych posiłków. W pierwszej kolejności należy jednak skupić się na odpowiednim nawodnieniu.
Dlaczego tyle szumu o prawidłowy sposób żywienia, kiedy na Twojej głowie jest milion innych spraw związanych z domem i wychowaniem latorośli? Wszystko wynika z faktu, że dostarczenie dziecku odpowiedniej ilości składników odżywczych jest jednym z kluczowych czynników wpływających na jego rozwój, w tym prawidłowe wzrastanie, które obserwujemy na siatkach centylowych. Dobre odżywienie, to także lepsze samopoczucie i stan zdrowia, a ponadto większe chęci i możliwości do nauki nowych rzeczy. Jak powinien wyglądać sposób żywienia dziecka?
Posiłki, które otrzymuje dziecko w ciągu dnia powinny, na ile to możliwe, być różnorodne i zawierać w sobie wszystkie grupy produktów, które umieszczono w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dzieci i młodzieży. U podstawy zlokalizowane są warzywa i owoce, a kolejne dwa piętra to odpowiednio produkty zbożowe i produkty mleczne. Bliżej szczytu znajdziesz ryby, jaja, mięso i rośliny strączkowe, a na samym szczycie oleje roślinne i orzechy. Warto wiedzieć, że im produkt umiejscowiony wyżej, tym mniejsza jego ilość jest potrzebna dziecku w codziennym menu. Nie znaczy to jednak, że jest niezdrowy lub nie należy go podawać. Poniżej możesz przeczytać najważniejsze informacje o każdej z grup produktów spożywczych i o tym, jak przemycić poszczególne z nich do diety dziecka. Jeśli Twoje dziecko jest uczulone na jakiś produkt lub grupę produktów oczywiście należy pominąć ją w jadłospisie i zastąpić innymi produktami, zgodnie ze wskazaniami lekarza pediatry.
Warzywa i owoce
Są tak ważne w diecie dziecka, ponieważ dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych, a szczególnie witamin C i A (w formie betakarotenu) ważnych dla układu immunologicznego, i kwasu foliowego. To także kopalnia składników mineralnych, w tym np. potasu, a także źródło cennego dla układu pokarmowego dziecka błonnika pokarmowego. Można przyjąć, że pod określonym kolorem warzyw i owoców kryje się nieco inna kombinacja składników odżywczych, dlatego jeśli to możliwe staraj się podawać dziecku przynajmniej jednego przedstawiciela każdej barwy. Warzywa i owoce możesz serwować w formie surowej, gotowanej, a także jako mus, zupę krem, zapiekankę, czy nadzienie pierogów. Miksowanie warzyw z owocami w formie koktajli bywa szczególnie pomocne, jeśli dziecko nie przepada za tymi pierwszymi.
Produkty zbożowe i skrobiowe
To nic innego jak ryż, kasza, płatki, makaron, pieczywo, a także ziemniaki. Ta grupa powinna być podstawowym źródłem energii dla Twojego dzieci. Jeśli tylko nie ma przeciwwskazań przyzwyczajaj pociechę do produktów pełnoziarnistych, zarówno chleba i makaronu, jak i grubych kasz, brązowego ryżu czy płatków, np. owsianych. Oprócz energii, produkty te zawierają błonnik istotny dla zdrowia małego brzuszka.
Mleko i produkty mleczne
To ważne elementy w menu rosnącego i rozwijającego się organizmu, ze względu na cenne białko a także wapń. Powinny być składnikiem śniadania Twojego dziecka, a także pojawiać się w innych posiłkach - łącznie minimum 3 porcje. Czym jest porcja? To szklanka mleka, maślanki, kefiru, 150 g jogurtu czy dwa plasterki żółtego sera. Produkty mleczne są świetną bazą domowych koktajli. Jeśli Twoje dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego, produkty te zastępuj produktami roślinnymi wzbogaconymi w wapń i podawaj inne źródła białka opisane poniżej. W przypadku nietolerancji laktozy wybieraj natomiast produkty mleczne bezlaktozowe.
Chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych
To obok produktów mlecznych źródła białka dla organizmu dziecka. Jaja i ryby powinny być nie mniej istotnym elementem diety, jak mięso, które dostarcza ważnego żelaza. Jaja zawierają niemal wszystkie witaminy, składniki mineralne i dobrej jakości białko. Ryby, to zaś białko i dobrej jakości tłuszcze. Ponadto, to jeden z niewielu pokarmów, w których występuje witamina D. W przypadku mięsa odpowiednie będzie mięso chude, najlepiej gotowane lub pieczone. Wędliny natomiast podawaj od czasu do czasu i z rozwagą.
Dobre tłuszcze
Pod tą nazwą kryje się oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, tran, a dla dzieci również masło. Tłuszcze te są korzystne dla organizmu spożywane na surowo – czyli jako dodatek, np. do surówek czy pieczywa. Tłuszcz, który został poddany działaniu wysokiej temperatury, np. podczas smażenia, powinien być ograniczany zarówno w menu malucha, jak i dorosłych członków rodziny. Źródłem dobrych tłuszczów są także orzechy i nasiona, jeśli dziecko nie jest na nie uczulone.
Tyle teorii. Łatwo ją przeczytać, niestety niejednokrotnie znacznie trudniej przenieść do codziennej praktyki. Budowanie prawidłowych nawyków u Twojego dziecka to ogromne wyzwanie. Nie zniechęcaj się, jeśli jadłospis odbiega od ideału. To zupełnie normalne, że nie wszystkie założenia udaje się zrealizować. Niektóre uda Ci się wprowadzić z czasem, a w przypadku innych trzeba będzie iść na kompromis, aby nie oszaleć. Dzieci nie zawsze nas słuchają, ale zawsze obserwują, dlatego warto samemu również stosować powyższe zasady. Jeśli potrzebny Ci sposób na niejadka zajrzyj tutaj.
Co to są siatki centylowe i jak ich używać?
Siatki centylowe wykorzystywane są przez pediatrów na całym świecie. Mogą stanowić także świetną pomoc dla rodzica. Dowiedz się, jak z nich korzystać i monitorować przy ich pomocy masę ciała i wzrost dziecka.
Przeczytaj artykuł
Dlaczego dziecko traci masę ciała
Niechciana utrata masy ciała u dziecka budzi niepokój nawet u najbardziej spokojnej mamy. Czy słusznie? Tak, zatrzymanie przyrostu lub spadek masy ciała rozwijającego się organizmu jest sygnałem, że warto przyjrzeć się jadłospisowi dziecka i skonsultować się z pediatrą.
Przeczytaj artykuł
Mogą Cię również zainteresować
Jak pomóc dziecku zwiększyć masę ciała, gdy walczy z niedowagą
Przyrost masy ciała jest możliwy tylko wtedy, kiedy organizm dziecka otrzyma odpowiednio dużą ilość energii z pożywieniem. Dowiedz się, jak możesz zwiększyć wartość energetyczną i żywieniową jadłospisu dziecka, gdy zmaga się z niedowagą i niedoborami pokarmowymi.
Przeczytaj artykuł
Zbilansowana dieta na straży odporności
Twoje dziecko nieustannie zdobywa nowe umiejętności. Nie inaczej jest z jego układem odpornościowym, który z roku na rok pracuje coraz efektywniej. W tej drodze niezmiernie istotne jest odpowiednie wsparcie żywieniowe...
Przeczytaj artykuł
Kiedy dziecko nie chce jeść
Kiedy robimy wszystko, aby zachęcić dziecko do jedzenia a ono ciągle go unika, łatwo poddać się w walce o jakość menu malucha. Jednocześnie, w naszej głowie odbija się echem poczucie winy, ponieważ wiemy, jak ważna jest jakość diety dla prawidłowego rozwoju i wzrostu pociechy.
Przeczytaj artykuł