Budyń jaglany
3-4 porcje
45 minut
Łatwe
Płatki jaglane - 1 szklanka
Mleko 2% tł. lub napój roślinny - 2 szklanki
Resource® Junior proszek – 6 miarek
Miód - 1 łyżeczka (opcjonalnie)*
Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Ulubione owoce np. borówki, jeżyny, maliny, truskawki, porzeczka itd. – 1,5 szkl.
Opcjonalnie miód - do smaku
Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
253,0 kcal
Tłuszcz
5,53 g
Węglowodany
44,2 g
Błonnik pokarmowy
4,4 g
Białko
8,5 g
Żelazo
1,1 mg
Wapń
203,6 mg
Płatki jaglane wsyp do rondelka, zalej je mlekiem i gotuj na małej mocy ok. 15–20 min. , od czasu do czasu mieszając.
Kiedy płatki będą ugotowane, dodaj Resource® Junior w proszku, miód i całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeszcze ciepłą masę przelej do pojemników.
Owoce zmiksuj przy pomocy blendera na mus. Sos powinien być dosyć kwaśny, ale możemy go nieco osłodzić miodem.
Mus wylej na budyń. Podawaj z owocami na ciepło lub na zimno.
Deser możesz również przygotować w formie czekoladowej dodając kakao lub gorzką czekoladę.
Budyń zamknięty w słoiku lub odpowiednim pojemniku świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie albo podwieczorek do szkoły
Smacznego!Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior
4 porcji
40 minut
średni
6-8 porcji
40 minut
średni
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.