Budyń jaglany

Budyń jaglany

widelec i nóż

3-4 porcje

zegarek

45 minut

czapka kucharska

Łatwe

SKŁADNIKI NA BUDYŃ
Żółty sześciobok mały

Płatki jaglane - 1 szklanka

Żółty sześciobok mały

Mleko 2% tł. lub napój roślinny - 2 szklanki

Żółty sześciobok mały

Resource® Junior proszek – 6 miarek

Żółty sześciobok mały

Miód - 1 łyżeczka (opcjonalnie)*

Żółty sześciobok mały

Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

MUS OWOCOWY
Żółty sześciobok mały

Ulubione owoce np. borówki, jeżyny, maliny, truskawki, porzeczka itd. – 1,5 szkl.

Żółty sześciobok mały

Opcjonalnie miód - do smaku

TABELA WARTOSCI ODZYWCZYCH

Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):

Wartość energetyczna

253,0 kcal

Tłuszcz

5,53 g

Węglowodany

44,2 g

Błonnik pokarmowy

4,4 g

Białko

8,5 g

Żelazo

1,1 mg

Wapń

203,6 mg

PRZYGOTOWANIE
1

Płatki jaglane wsyp do rondelka, zalej je mlekiem i gotuj na małej mocy ok. 15–20 min. , od czasu do czasu mieszając.

Składniki
2

Kiedy płatki będą ugotowane, dodaj Resource® Junior w proszku, miód i całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

ręka wsypująca Resource
3

Jeszcze ciepłą masę przelej do pojemników.

4

Owoce zmiksuj przy pomocy blendera na mus. Sos powinien być dosyć kwaśny, ale możemy go nieco osłodzić miodem.

5

Mus wylej na budyń. Podawaj z owocami na ciepło lub na zimno.

DODATKOWE PORADY

Deser możesz również przygotować w formie czekoladowej dodając kakao lub gorzką czekoladę.


Budyń zamknięty w słoiku lub odpowiednim pojemniku świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie albo podwieczorek do szkoły

Smacznego!

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior

widelec i nóż

6-8 porcji

zegarek

40 minut

czapka kucharska

średni

Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.

KUP TERAZ