Kremowa zupa z dyni
4-8 porcji
40 minut
Średni
Dynia np. hokkaido – 1 szt. średniej wielkości
Resource Junior w proszku – 4 miarki
Marchewka – 2 szt.
Ziemniak – 1 szt.
Mleko kokosowe – 1 puszka
Bulion domowy – 3 szklanki
Sól i pieprz do smaku
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
Papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
Imbir suszony – 1 łyżeczka
Cynamon – ½ łyżeczki
Kolendra mielona – ½ łyżeczki
Groszek ptysiowy lub grzanki
Papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
Wartość odżywcza na porcję
(1/6 dania, dane przybliżone):
Energia
192 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
4,9 g
Białko
3,8 g
Żelazo
1,7 mg
Wapń
122,3 mg
Wszystkie warzywa dokładnie umyj.
Dynię przekrój na pół i wydrąż. Jeśli jest to konieczne, obierz ją ze skórki (dynia hokkaido czy piżmowa nie wymaga obierania). Pokrój ją w kostkę.
Marchewkę i ziemniaka obierz. Marchewkę pokrój na talarki, a ziemniaka w kostkę.
Wszystkie warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Dodaj mleko kokosowe i wybrane przyprawy. Doprowadź do zagotowania.
Dokładnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj Resource Junior w proszku i dokładnie wymieszaj.
Zupę podawaj z jogurtem i innymi ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior
4 porcji
40 minut
średni
3-4 porcji
30 minut
łatwy
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.