Kremowa zupa z dyni

4-8 porcji

40 minut

Średni


Dynia np. hokkaido – 1 szt. średniej wielkości

Resource Junior w proszku – 4 miarki

Marchewka – 2 szt.

Ziemniak – 1 szt.

Mleko kokosowe – 1 puszka

Bulion domowy – 3 szklanki

Sól i pieprz do smaku

Jogurt naturalny – 3 łyżki


Czosnek granulowany – 1 łyżeczka

Papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka


Imbir suszony – 1 łyżeczka

Cynamon – ½ łyżeczki

Kolendra mielona – ½ łyżeczki

Groszek ptysiowy lub grzanki

Papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka

Wartość odżywcza na porcję
(1/6 dania, dane przybliżone):
Energia
192 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
4,9 g
Białko
3,8 g
Żelazo
1,7 mg
Wapń
122,3 mg


Wszystkie warzywa dokładnie umyj.

Dynię przekrój na pół i wydrąż. Jeśli jest to konieczne, obierz ją ze skórki (dynia hokkaido czy piżmowa nie wymaga obierania). Pokrój ją w kostkę.

Marchewkę i ziemniaka obierz. Marchewkę pokrój na talarki, a ziemniaka w kostkę.


Wszystkie warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.


Dodaj mleko kokosowe i wybrane przyprawy. Doprowadź do zagotowania.


Dokładnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj Resource Junior w proszku i dokładnie wymieszaj.


Zupę podawaj z jogurtem i innymi ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior

4 porcji

40 minut

średni

3-4 porcji

30 minut

łatwy
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.