Placuszki z cukinii z marchewką
4 porcje
40 minut
Średni
Cukinia – 1 szt.
Marchewka – 2 szt.
Resource® Junior w proszku - 4 miarki
Jaja kurze – 1 szt.
Mąka pszenna - ½ szkl.
Sól i pieprz - do smaku
Oliwa – 2 łyżki
Jogurt naturalny – 1 opakowanie
Czosnek – 1 ząbek
Zioła np. prowansalskie – 1 łyżeczka
Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
220,0 kcal
Tłuszcz
8,9 g
Węglowodany
25,6 g
Błonnik pokarmowy
2,5 g
Białko
7,6 g
Żelazo
1,8 mg
Wapń
146,7mg
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
Warzywa przełóż do miski, dodaj Resource® Junior w proszku, jajko, mąkę oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość. Masa powinna być dosyć gęsta i lekko lejąca.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placuszki, aż zrobią się rumiane z obu stron (ok. 5 min).
Przygotuj sos: czosnek (jeśli Twój maluch akceptuje) przeciśnij przez praskę lub użyj granulowanego. Wraz z ziołami dodaj go do jogurtu.
Gotowe placuszki podaj z domowym sosem jogurtowym, surówką i owocami.
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior
6-8 porcji
40 minut
średni
3-4 porcji
30 minut
łatwy
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.