Bardzo ważne jest aby dieta zapewniała choremu odpowiednią ilość energii, pełnowartościowego białka, węglowodanów, wysokiej jakości tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz odpowiednią ilość płynów. Warto przestrzegać kilku zasad: spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, w regularnych odstępach czasowych. W przypadku gastrektomii lub wysokiej resekcji żołądka należy zwiększyć ilość posiłków – do 8 -10, dbać o wygląd posiłków, by były smaczne, kolorowe i apetyczne, zawsze używać świeżych produktów do przygotowywania potraw, unikać monotonii w diecie, która może prowadzić do wystąpienia niedoborów żywieniowych, spożywać posiłki zawierające produkty z różnych grup żywności, spożywać codziennie warzywa i owoce (jeśli występuje konieczność ograniczenia podaży błonnika pokarmowego, należy spożywać je w postaci przetworzonej – musy, przeciery, w postaci gotowanej), unikać ostrych przypraw, spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu, posiłki przygotowywać metodą gotowania w wodzie, na parze, duszenia czy pieczenia w folii, posiłki spożywać powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. W przypadku gdy spożywane posiłki, nie pokrywają odpowiedniego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, warto porozmawiać z lekarzem o włączeniu do diety preparatów odżywczych tzw. żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.