PROBIOTYKI I PREBIOTYKI A UTRZYMANIE DOBROSTANU JELIT
Wszystko, co musisz wiedzieć o prebiotykach i probiotykach oraz o utrzymaniu prawidłowej mikrobioty jelitowej.
Co to są probiotyki i prebiotyki? Jaka jest między nimi różnica?
Probiotyki to żywe bakterie, które trafiając do naszych jelit z żywnością lub lekami
wspierają prawidłowe funkcjonowanie
jelit i wspierają układ odpornościowy.
Skład bakterii i mikroorganizmów
żyjących w jelitach jest nazywany
mikrobiotą jelitową. Probiotyki mogą
zwiększać ilość dobroczynnych bakterii
w mikrobiocie jelitowej i wspomagać
proces trawienia. Prawidłowa
mikrobiota jelitowa m.in. pomaga w
rozkładzie błonnika pokarmowego w
okrężnicy. Jest to niezbędne, aby
zapewnić dobry pasaż jelitowy i
uniknąć dolegliwości ze strony układu
pokarmowego.
Prebiotyki to składniki diety, które
pozwalają na rozwój dobrych bakterii.
Nie mogą być trawione samodzielnie,
ale są trawione przez dobroczynne
bakterie, które rosną i zasiedlają
mikrobiotę jelitową.
Czy można łączyć probiotyki i prebiotyki?
Tak, probiotyki i prebiotyki można przyjmować razem. Nie jest konieczne przyjmowanie prebiotyku, aby probiotyk zadziałał, ale może zwiększyć jego skuteczność.
Kiedy najlepiej przyjmować probiotyki i prebiotyki?
Pomocne może okazać się przyjmowanie ich o tej samej porze dnia, aby o tym pamiętać. Wskazane jest przyjmowanie ich na pusty żołądek lub tuż przed posiłkiem, aby trafiły do jelit przed rozpoczęciem nasilonych procesów trawienia.
Które pokarmy są bogate w probiotyki i prebiotyki?
Wybór żywności bogatej w dobroczynne
bakterie i prebiotyki to idealny
sposób na poprawę stanu jelit i
zróżnicowania mikrobiomu.
Pokarmy, które są naturalnymi źródłami
dobroczynnych bakterii to m.in. jogurt
i żywność fermentowana, czyli kiszona
kapusta i kimchi.
Jeśli kupujesz jogurt upewnij się, że
zawiera żywe i aktywne kultury i
unikaj produktów o wysokiej zawartości
cukru.
Prebiotyki naturalnie występują w
bananach, pomidorach, cebuli, czosnku,
cykorii, karczochach, roślinach
strączkowych i produktach
pełnoziarnistych.
Jakie są długoterminowe korzyści ze stosowania prebiotyków?
Długotrwałe stosowanie prebiotyku pomaga uzyskać optymalną równowagę w mikrobiocie jelitowej, co przekłada się na dobre funkcjonowanie układu pokarmowego. Błonnik PHGG to błonnik prebiotyczny, który może być stosowany jako uzupełnienie diety, a także wraz z probiotykami.
Zobacz także
ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO - OBJAWY I LECZENIE
Zespół jelita drażliwego, czasami nazywany nadpobudliwością...
Czytaj więcejW PODRÓŻY: ROZWIĄZANIA NA ZAPARCIA, KTÓRE MUSISZ MIEĆ POD RĘKĄ
Jeśli jest jakaś dolegliwość, która naprawdę...
Czytaj więcejAKTYWNOŚĆ FIZYCZNA I DOBRE SAMOPOCZUCIE BY ZWALCZYĆ STRES
Stres i niepokój są czynnikami zwiększającymi ryzyko...
Czytaj więcej