Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
6-8 porcje
40 minut
Łatwe
Płatki owsiane – 1 i ¾ szklanki
Mąka pszenna – ½ szklanki
Resource Junior w proszku – 10 miarek
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masło klarowane – 100 g
Miód – 1 łyżka (opcjonalnie)*
Słonecznik, ulubione orzechy lub nasiona – 2 łyżki*
Jaja kurze – 2 sztuki*
ulubione owoce
Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
356,0 kcal
Tłuszcz
21,0 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik pokarmowy
2,5 g
Białko
8,34 g
Żelazo
2,2 mg
Wapń
105,1 mg
Masło rozpuść, ostudź i przelej do miski.
Dodaj: płatki, mąkę, Resource Junior w proszku, proszek do pieczenia, jajka i nasiona słonecznika. Całość dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy formuj średniej wielkości kulki, ułóż je na papierze do pieczenia i spłaszcz łyżką, tak aby były dosyć cienkie (1-1,5 cm grubości). Rozsuń je tak, aby miały 2-3 cm odstępy.
Przełóż ciasteczka do piekarnika i piecz je przez 20-25 min. w temp.180 °C
Ciasteczka możesz podać ze świeżymi owocami i Resource Junior w płynie o ulubionym smaku Twojego dziecka. Do wyboru masz warianty w 3 smakach: waniliowym, czekoladowym i truskawkowym!
Smacznego!
*Dobierz dodatki zgodnie z preferencjami i stanem zdrowia Twojej pociechy. Zwróć uwagę na reakcje alergiczne.
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior
3-4 porcji
30 minut
łatwy
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.