Literkowa zupa pomidorowa
6-8 porcji
40 minut
Łatwy
Makaron pszenny literki – 180 g
Domowy bulion – 1,5 l
Resource Junior w proszku – 4 miarki
Pomidory w puszce – 1 puszka
Koncentrat pomidorowy – 2-3 łyżki
Marchewka – 1 szt.
Seler naciowy – 2 łodygi
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Śmietana 18% tł. – 3 łyżki
Jogurt naturalny do dekoracji – 2 łyżki
Natka pietruszki – garść
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 4 kulki
Sól i pieprz – do smaku
Wartość odżywcza na porcję
(1/6 dania, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
237,0 kcal
Tłuszcz
6,9 g
Węglowodany
37,5 g
Błonnik pokarmowy
3,5 g
Białko
8,2 g
Żelazo
2,3 mg
Wapń
103,0 mg
Zagotuj wodę i ugotuj w niej makaron.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, marchewkę oskrob.
Marchewkę i seler naciowy pokrój w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej pokrojone warzywa. Kiedy zmiękną, dodaj pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze 2 min.
Po tym czasie dolej bulion oraz dodaj przyprawy. Gotuj całość do momentu zagotowania, czyli przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą 3 łyżki śmietany, chochlę bulionu i Resource Junior. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj do zupy cały czas mieszając.
Zupę podawaj z makaronem i dekoracją z jogurtu. Jeśli Twoje dziecko nie ma nic przeciwko, dodaj zieleninę, np. natkę pietruszki
Smacznego!
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior
6-8 porcji
40 minut
średni
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.