Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym
3-4 porcje
45 minut
Łatwy
Filet z piersi kurczaka – 300 g
Resource® Junior w proszku – 4 miarki
Przecier pomidorowy – 250 g
Śmietana 18% – ½ szklanki
Sól i pieprz – do smaku
Oliwa – 1 łyżka
Ulubiony makaron
Natka pietruszki (opcjonalnie)
Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
301,0 kcal
Tłuszcz
9,8 g
Węglowodany
29,9 g
Błonnik pokarmowy
2,3 g
Białko
21,8 g
Żelazo
1,2 mg
Wapń
70,5 mg
Zagotuj wodę, ugotuj makaron al dente.
Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka, aż stanie się rumiany.
Do zawartości patelni dodaj przecier pomidorowy i całość zagotuj.
Na koniec dodaj śmietankę, proszek Resource® Junior oraz dopraw całość solą i pieprzem. Duś na małej mocy, aż sos lekko zgęstnieje.
Gotowe danie podawaj z makaronem oraz natką pietruszki (jeśli Twój maluch ją akceptuje!
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior
4 porcji
40 minut
średni
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.