„Kulki mocy” super bohatera
4 porcje
30 minut
Łatwe
Daktyle – 250 g
Wiórki kokosowe – ½ szkl.
Ulubione orzechy – np. laskowe – ½ szkl.*
Resource Junior w proszku – 8 miarek
Miód – 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli konieczne)*
Kakao – 1 łyżka*
Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
435,0 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
66,6 g
Błonnik pokarmowy
3,9 g
Białko
6,1 g
Żelazo
1,9 mg
Wapń
86,2 mg
Daktyle pokrój na małe kawałki i następnie zmiel je na gładką konsystencję.
Dodaj wiórki kokosowe, orzechy, miód, kakao oraz Resource Junior w proszku i ponownie zmiksuj całość.
Z powstałej masy uformuj zgrabne kulki. Na koniec możesz obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach.
Gotowe kulki wstaw do lodówki na noc lub do zamrażalnika na kilka godzin.
Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę mleka, napoju roślinnego lub Resource Junior w płynie o smaku: waniliowym lub czekoladowym.
Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej wiórków kokosowych.
Smacznego!
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.