Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

widelec i nóż

6 porcje

zegarek

45 minut

czapka kucharska

Łatwy

SKŁADNIKI NA MUFFINKI
Żółty sześciobok mały

Jaja kurze – 2 sztuki

Żółty sześciobok mały

Resource® Junior w proszku – 6 miarek

Żółty sześciobok mały

Jagody (świeże lub mrożone) – 1 szklanka

Żółty sześciobok mały

Mleko 2% tł. – ½ szkl.

Żółty sześciobok mały

Masło klarowane – 100 g

Żółty sześciobok mały

Mąka pszenna – 1,5 szklanki

Żółty sześciobok mały

Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Żółty sześciobok mały

Miód – 2–3 łyżki (opcjonalnie)*

Żółty sześciobok mały

Szczypta soli

TABELA WARTOSCI ODZYWCZYCH

Wartość odżywcza na porcję
(2 babeczki, dane przybliżone):

Wartość energetyczna

369,0 kcal

Tłuszcz

20,7 g

Węglowodany

39,7 g

Błonnik pokarmowy

1,6 g

Białko

7,7 g

Żelazo

1,6 mg

Wapń

303,8 mg

PRZYGOTOWANIE
1

Rozpuść masło, przelej je do miski, dodaj jajka, sól oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj.

2

Dodaj mleko, proszek do pieczenia, Resource® Junior w proszku, mąkę i wymieszaj. Na końcu dodaj jagody.

3

Ciasto przełóż do foremek na babeczki. Wypełniaj je do ¾ wysokości.

4

Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20-25min.

Smacznego!

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior

Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.

KUP TERAZ