Muffinki z jagodami
6 porcje
45 minut
Łatwy
Jaja kurze – 2 sztuki
Resource® Junior w proszku – 6 miarek
Jagody (świeże lub mrożone) – 1 szklanka
Mleko 2% tł. – ½ szkl.
Masło klarowane – 100 g
Mąka pszenna – 1,5 szklanki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Miód – 2–3 łyżki (opcjonalnie)*
Szczypta soli
Wartość odżywcza na porcję
(2 babeczki, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
369,0 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
39,7 g
Błonnik pokarmowy
1,6 g
Białko
7,7 g
Żelazo
1,6 mg
Wapń
303,8 mg
Rozpuść masło, przelej je do miski, dodaj jajka, sól oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj mleko, proszek do pieczenia, Resource® Junior w proszku, mąkę i wymieszaj. Na końcu dodaj jagody.
Ciasto przełóż do foremek na babeczki. Wypełniaj je do ¾ wysokości.
Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20-25min.
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.