Kurczak w sosie śmietanowym z warzywami

4 porcje

40 minut

Średni


Filet z kurczaka – 300 g

Resource® Junior w proszku – 4 miarki

Brokuł – ½ szt.

Kalafior – 1/3 szt.

Marchewka – 1 szt.

Cebula – 1 szt.

Śmietana 30% – ½ szkl.

Domowy bulion – ½ szkl.

Oliwa – 2 łyżki

Sól i pieprz – do smaku


Makaron, kasza, ryż lub ziemniaki

Natka pietruszki – 1 garść

Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
354,0 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
34,2 g
Błonnik pokarmowy
5,4 g
Białko
24,4 g
Żelazo
2,6 mg
Wapń
117,9 mg


Mięso i warzywa umyj.

Kurczaka pokrój w kostkę, brokuł i kalafior podziel na mniejsze różyczki, marchewkę obierz i pokrój na talarki, a cebulę posiekaj na piórka.

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kurczaka, aż stanie się złoty. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj marchewkę, brokuł oraz kalafior i smaż przez ok. 2 min.

Dodaj bulion i śmietanę, gotuj całość przez 10 min. pod przykryciem.

Zdejmij danie z ognia, dodaj sól, pieprz, Resource® Junior w proszku i dokładnie wymieszaj całość.

Danie podawaj z dodatkiem ulubionym przez Twojego malucha. Możesz wybrać: makaron, ryż, kaszę lub ziemniaki. Dodatkowo, jeśli Twoje dziecko lubi zieleninę np. pietruszkę, nie wahaj się posypać nią gotowe danie.

Jeżeli wolisz, kurczaka możesz usmażyć osobno, a warzywa wraz z sosem przygotować na patelni i na końcu zmiksować je na gładki sos. Takie rozwiązanie sprawdzi się zwłaszcza, jeśli Twoja pociecha nie akceptuje kawałków warzyw na talerzu!
Smacznego!
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior

6-8 porcji

40 minut

średni
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.