Pulpeciki mięsne

4 porcje

40 minut

Średnie


Mięso mielone z indyka – 200 g

Jajo kurze – 1 sztuka

Mąka pszenna – 3 łyżki

Kasza jaglana – 4 łyżki

Resource® Junior w proszku – 2 miarki

Czosnek – 1 mały ząbek

Cebula – ½ średniej sztuki

Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Sól – 1 szczypta

Pieprz – 1 szczypta


Pomidory z puszki – 1 szklanka

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Resource® Junior w proszku – 2 miarki

Pieprz – 1 szczypta

Sól – 1 szczypta

Oregano – 1 szczypta


Ryż biały – 2 woreczki (po ½ woreczka na porcję)

Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
476,0 kcal
Tłuszcz
15,2 g
Węglowodany
67,8 g
Błonnik pokarmowy
4,6 g
Białko
19,8 g
Żelazo
3,8 mg
Wapń
90,6 mg


Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebulę i czosnek umyj i obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj, całość zeszklij na odrobinie oleju.

Przełóż mięso do miski, dodaj jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, Resource® Junior w proszku, czosnek i cebulę. Wymieszaj składniki i odstaw do lodówki.

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przygotuj sos: w rondelku rozgrzej oliwę i przelej pomidory z puszki. Rozdrobnij pomidory widelcem i dodaj przyprawy. Gotuj, aż doprowadzisz do wrzenia.

Wyjmij mięso z lodówki i formułuj malutkie pulpeciki, na koniec obtaczając je w mące.

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż pulpeciki po kilka minut z każdej strony. Na koniec przykryj patelnię przykrywką i duś pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu.

Do przestudzonego sosu pomidorowego dodaj Resource® Junior w proszku i wymieszaj całość. Dodaj gotowe pulpeciki i całość podgrzewaj przez chwilę.

Pulpeciki w sosie podawaj z ryżem.

Zamiast jasnej mąki pszennej, możesz wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą, a w wersji bezglutenowej - mąkę jaglaną oznaczoną znakiem przekreślonego kłosa
Smacznego!
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior

4 porcji

40 minut

średni
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.