Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną

Pulpeciki mięsne

widelec i nóż

4 porcje

zegarek

40 minut

czapka kucharska

Średnie

SKŁADNIKI NA PULPECIKI
Żółty sześciobok mały

Mięso mielone z indyka – 200 g

Żółty sześciobok mały

Jajo kurze – 1 sztuka

Żółty sześciobok mały

Mąka pszenna – 3 łyżki

Żółty sześciobok mały

Kasza jaglana – 4 łyżki

Żółty sześciobok mały

Resource® Junior w proszku – 2 miarki

Żółty sześciobok mały

Czosnek – 1 mały ząbek

Żółty sześciobok mały

Cebula – ½ średniej sztuki

Żółty sześciobok mały

Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Żółty sześciobok mały

Sól – 1 szczypta

Żółty sześciobok mały

Pieprz – 1 szczypta

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
Żółty sześciobok mały

Pomidory z puszki – 1 szklanka

Żółty sześciobok mały

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Żółty sześciobok mały

Resource® Junior w proszku – 2 miarki

Żółty sześciobok mały

Pieprz – 1 szczypta

Żółty sześciobok mały

Sól – 1 szczypta

Żółty sześciobok mały

Oregano – 1 szczypta

DO PODANIA
Żółty sześciobok mały

Ryż biały – 2 woreczki (po ½ woreczka na porcję)

TABELA WARTOSCI ODZYWCZYCH

Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):

Wartość energetyczna

476,0 kcal

Tłuszcz

15,2 g

Węglowodany

67,8 g

Błonnik pokarmowy

4,6 g

Białko

19,8 g

Żelazo

3,8 mg

Wapń

90,6 mg

PRZYGOTOWANIE
1

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Cebulę i czosnek umyj i obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj, całość zeszklij na odrobinie oleju.

3

Przełóż mięso do miski, dodaj jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, Resource® Junior w proszku, czosnek i cebulę. Wymieszaj składniki i odstaw do lodówki.

4

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5

Przygotuj sos: w rondelku rozgrzej oliwę i przelej pomidory z puszki. Rozdrobnij pomidory widelcem i dodaj przyprawy. Gotuj, aż doprowadzisz do wrzenia.

6

Wyjmij mięso z lodówki i formułuj malutkie pulpeciki, na koniec obtaczając je w mące.

7

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż pulpeciki po kilka minut z każdej strony. Na koniec przykryj patelnię przykrywką i duś pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu.

8

Do przestudzonego sosu pomidorowego dodaj Resource® Junior w proszku i wymieszaj całość. Dodaj gotowe pulpeciki i całość podgrzewaj przez chwilę.

9

Pulpeciki w sosie podawaj z ryżem.

DODATKOWE PORADY

Zamiast jasnej mąki pszennej, możesz wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą, a w wersji bezglutenowej - mąkę    jaglaną oznaczoną znakiem przekreślonego kłosa


Smacznego!

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior

widelec i nóż

2-4 porcji

zegarek

15-20 minut

czapka kucharska

Średni

widelec i nóż

4 porcji

zegarek

40 minut

czapka kucharska

średni

Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.

KUP TERAZ