Domowe lody o smaku czekoladowym
4 porcje
30 minut
Średnie
Resource Junior o smaku czekoladowym 200 ml – 1 butelka
Śmietana kremówka 30% - 36% tł. – 200 ml
Kakao naturalne 10 g – 2 łyżeczki
Banany (dojrzałe) – 2 sztuki
Jajka – 2 żółtka
Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
347,0 kcal
Tłuszcz
24,4 g
Węglowodany
27,3 g
Błonnik pokarmowy
1,3 g
Białko
4,7 g
Żelazo
2,0 mg
Wapń
82,5 mg
Płatki Śmietanę i Resource Junior wymieszaj w garnku. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 min. co jakiś czas mieszając.
Umyj jajka i banany. Oddziel białka od żółtek.
Do miseczki z żółtkami dodaj pokrojone banany. Składniki zmiksuj na gładką masę, przelej do garnka, dosyp kakao. Całość szybko wymieszaj łyżką. Podgrzewaj cały czas mieszając, przez około 5-8 min., do momentu aż masa delikatnie zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę (uważaj, aby nie zagotować).
Odstaw do ostygnięcia.
Masę lodową przelej do foremek lub plastikowych pojemników na żywność i wstaw do zamrażalnika.
Gdy masa lodowa zacznie przyjmować stałą konsystencję (pojawią się grudki lodu; zazwyczaj dzieje się to po około 30-60 min.) wyjmij ją z zamrażalnika i ponownie zblenduj. Całą procedurę powtórz jeszcze 3-4 razy. Pozwoli to na uzyskanie lodów bardziej miękkich, o mniej zmrożonej konsystencji.
Gotowe lody podawaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami.
Jeśli nie chcesz używać śmietany, wykorzystaj mleko 3,2% w ilości 1 i ¼ szklanki.
Poziom słodkości lodów jest uzależniony od słodkości bananów. Masę możesz dodatkowo dosłodzić miodem lub cukrem.
Jeśli lody wyjęte prosto z zamrażalnika są zbyt zmrożone, odczekaj chwilę, zanim podasz je dziecku.
Lody z tego przepisu możesz przygotować w maszynce do robienia lodów. Wtedy możesz pominąć krok 6.
Smacznego!Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior
6-8 porcji
40 minut
średni
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.