Puszyste placuszki z truskawkami i sosem
4 porcje
30 minut
Średnie
Truskawki – 150 g
Resource® Junior w proszku – 4 miarki
Mąka pszenna – 1,5 szkl.
Mleko krowie lub roślinne – ½ szkl.
Jogurt – 1 szkl.
Jajko – 1 szt.
Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
Szczypta soli
Oliwa – 2 łyżki
Resource® Junior o smaku czekoladowym – 1 opakowanie
Banan (dojrzały) – 1 szt.
Miód – 1 łyżka
Kakao – 1 łyżeczka*
Masło orzechowe – 1 łyżka (opcjonalnie)
Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):
Wartość energetyczna
442,0 kcal
Tłuszcz
13,3 g
Węglowodany
69,1 g
Błonnik pokarmowy
2,78 g
Białko
12,3 g
Żelazo
2,84 mg
Wapń
237,3 mg
W misce wymieszaj jajka z jogurtem i mlekiem. Dodaj mąkę, Resource® Junior w proszku, sodę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszaj.
Truskawki umyj, pokrój w kostkę lub plasterki i wymieszaj z ciastem.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Placki smaż po 3-4 szt. o średnicy ok. 10 cm. Kiedy na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki, przewróć je na drugą stronę.
Na gładki sos zmiksuj banana z Resource® Junior, kakao i miodem.
Placki podawaj z sosem.
Placuszki możesz także upiec w piekarniku lub wykorzystać je jako ciasto do gofrów.
Smacznego!
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior
Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.