Immunożywienie to sposób odżywiania, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Innymi słowy,
jest to wspieranie naszej odporności dzięki działaniu składników odżywczych zawartych w pożywieniu.
Takie wsparcie może być szczególnie ważne, kiedy walczymy z ciężką chorobą, jak ta nowotworowa lub
oczekujemy na poważną i skompilowaną operację.
Jakie składniki odżywcze mogą wspierać nasz układ odpornościowy?
Po pierwsze, białko, a dokładniej mówiąc niektóre aminokwasy, które je budują, takie jak np.
arginina.
To dzięki białku możliwe jest tworzenie, m.in. tkanek.
Po drugie, dobre tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, które przyczyniają się do
prawidłowego
funkcjonowania układu odpornościowego.
Po trzecie, nukleotydy, czyli cząstki, z których powstaje materiał genetyczny potrzebny do
wytworzenia
każdej naszej komórki. One również wspierają pracę układu odpornościowego.
Warto wiedzieć, że międzynarodowe towarzystwa naukowe rekomendują spożywanie argininy, kwasów
tłuszczowych omega-3 i nukleotydów jednocześnie, ponieważ wtedy wzajemnie uzupełniają swoje działanie i
skuteczniej wspierają układ odpornościowy.
Układ odpornościowy również wspierają witaminy i składniki mineralne, szczególnie witaminy A, E, C, a
także selen, cynk i żelazo. Choć różnią się od siebie właściwościami i sposobem działania, wszystkie
korzystnie wpływają na układ odpornościowy.
Większość z wymienionych składników występuje naturalnie w pożywieniu. Póki jesteśmy zdrowi, pełni sił i
nie dokucza nam brak apetytu, dostarczamy ich z tradycyjnymi posiłkami. Ich ilość w tradycyjnej żywności
może jednak okazać się niewystarczająca dla osób chorych czy starszych, które oprócz zwiększonych
potrzeb żywieniowych mają ograniczone możliwości spożywania pokarmów.
Właśnie dla nich powstało specjalne immunożywienie w postaci żywności medycznej. Przykładem takiego
preparatu może być Impact Oral, który w swoim składzie jako jedyny zawiera, polecaną przez towarzystwa
naukowe, unikalną kombinację immunoskładników: arginina, kwasy tłuszczowe omega-3 i nukleotydy. Ponadto,
jest preparatem wysokobiałkowym z kompletem witamin i składników mineralnych.
Taka żywność medyczna może być szczególnie cenna dla osób poddających się zabiegom chirurgicznym zarówno
po, jak i przed operacją. Nie bez powodu coraz częściej o immunożywieniu mówi się właśnie w ramach
przygotowania do zabiegów, czyli tzw. prehabilitacji.
Kto jeszcze może skorzystać stosując takie immuno-wsparcie? Zgodnie z wynikami badań, osoby zmagające
się z chorobą nowotworową, trudno gojącymi ranami i odleżynami.
infolinia: +48 800 174 902
Co to jest immunożywienie?
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource
2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka
niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Resource Diabet Plus:
Do
postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami
metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach
niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na
białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami
zmysłu
smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact
Oral:
Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w
okresie okołooperacyjnym.