Osmolarność – na takie słowo możemy natknąć się analizując etykiety żywności medycznej. Co to jest
osmolarność i dlaczego informacja o niej pojawia się na opakowaniu właśnie tej grupy produktów?
Definicja osmolarności jest dość skomplikowana. Zgodnie z nią, osmolarność to liczba moli substancji
osmotycznie czynnych w 1 litrze roztworu. Dla lepszego zrozumienia możemy przyjąć, że osmolarność to
ilości prostych i rozpuszczalnych cząsteczek w 1 litrze roztworu.
Dobrze, ale dlaczego ten parametr jest podawany na opakowaniach?
Informacja o osmolarności pojawia się na opakowaniu żywności medycznej, ponieważ może mieć ona wpływ na
tolerancję produktu.
Żywność medyczna z natury zawiera w małej objętości dużą ilość składników, dlatego jej osmolarność może
być wysoka. To dlatego zawsze zaleca się jej powolne i stopniowe picie, zwłaszcza w pierwszych dniach
stosowania.
Warto jednak wiedzieć, że osmolarność produktów tego samego typu może się znacznie różnić, stąd obecność
tej informacji na etykiecie. Im osmolarność bliższa jest wartości ok. 300 mOsm/l, tym większa szansa, że
konkretny preparat odżywczy będzie dobrze tolerowany, nawet przez wrażliwy układ pokarmowy z tendencją
do biegunek.
Warto wraz z lekarzem zdecydować się na stosowanie żywności medycznej o niższej osmolarności. A jest to
możliwe, bo w szerokim wachlarzu, np. preparatów wysokobiałkowych zawierających w nazwie słowo „protein”
znajdziemy zarówno takie o osmolarności 570 mOsm/l, jak i takie o osmolarności 390 mOsm/l, jak np.
Resource Protein w wersjach owocowych, np. o smaku owoców leśnych.
infolinia: +48 800 174 902
Co to jest osmolarność?
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource
2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka
niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Resource Diabet Plus:
Do
postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami
metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach
niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na
białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami
zmysłu
smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact
Oral:
Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w
okresie okołooperacyjnym.