Kiedy myślimy o żywności, nie mamy wątpliwości, że jej smak jest dla nas wszystkich bardzo ważny. To on
decyduje o tym, czy wybieramy daną potrawę, ile jej zjadamy i jak często do niej wracamy. Z kolei, jeśli
jakiś produkt lub danie nam nie smakuje, unikamy go lub spożywamy bardzo niechętnie.
A jak to jest w przypadku żywności medycznej?
Bardzo podobnie!
Taka odpowiedź może dziwić, bo początkowo wydaje nam się, że smak takich produktów nie ma znaczenia.
Kiedy zaczynamy je sami stosować, okazuje się, że jest jednak zupełnie inaczej!
Dlaczego?
Bo choć sięgamy po żywność medyczną nie dla przyjemności, a dla ogromnych korzyści jakie jej stosowanie
może przynieść w czasie procesu leczenia, to właśnie jej smak często decyduje o tym, czy jesteśmy w
stanie rozpocząć i kontynuować jej stosowanie. Jeśli mimo prób to się nie udaje, to pozornie nieważny
smak staje się przyczyną rezygnacji z żywności medycznej, a także odbiera nam szansę na otrzymanie z nią
ważnych w okresie leczenia składników odżywczych.
Dlatego, kiedy potrzebujemy wsparcia żywieniowego, nie poddawajmy się, kiedy nie zaakceptujemy smaku
pierwszego produktu, po który sięgniemy. Próbujmy rożnych preparatów o różnych smakach tak długo, aż nie
znajdziemy takiego, który nam odpowiada. Na przykład, Resource Protein dostępny jest w kilku wariantach
– o smaku morelowym, czekoladowym, owoców leśnych, waniliowym i truskawkowym, który został oceniony
bardzo pozytywnie w badaniu smaku. Wzięli w nim udział zarówno pacjenci onkologiczni, neurologiczni, a
także po zabiegach operacyjnych. Większość uczestników badania przyznała, że smak Resource Protein jest
lepszy w porównaniu z drugim testowanym produktem. Podobne badanie przeprowadzone zostało dla Resource
2.0 o smaku waniliowym. Jego rezultat był bardzo zbliżony, czyli większość uczestników uznała smak
Resource 2.0 jako lepszy na tle drugiego testowanego produktu.
Smak i nasze preferencje to sprawy bardzo indywidualne, dlatego warto szukać żywności medycznej, która
nam smakuje. Wybranie produktu o dobrym i akceptowanym smaku, zgodnie z wynikami badań, może mieć wpływ
na lepsze stosowanie się do zaleceń lekarskich, dotyczących wsparcia żywieniowego. Innymi słowy zwiększa
szanse, że dostarczymy sobie wszystkiego, czego potrzebujemy i nie przerwiemy stosowania
produktu.
infolinia: +48 800 174 902
Czy smak żywności medycznej jest ważny?
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource
2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.
Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka
niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Resource Diabet Plus:
Do
postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami
metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach
niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na
białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami
zmysłu
smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact
Oral:
Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w
okresie okołooperacyjnym.