infolinia: +48 800 174 902
Czym jest żywienie medyczne?
Żywność medyczna to wsparcie żywieniowe w sytuacjach, gdy nie jest możliwe dostarczenie odpowiedniej ilości wszystkich składników odżywczych (w szczególności białka) ze zwykłych produktów spożywczych, podczas trwania choroby lub rekonwalescencji i zwiększonego zapotrzebowania na te składniki.
Zastosowanie żywności medycznej może mieć wpływ na przebieg procesu leczenia, szybszą regenerację organizmu po przebytej chorobie, operacji, a także powrót do pełni sił.
Czytaj więcej
Dla kogo są produkty Nestlé Health Science?
Żywność medyczna przeznaczona jest dla osób, które wskutek choroby mają zaburzoną lub
ograniczoną możliwość przyjmowania odpowiedniej ilości składników odżywczych z tradycyjnych posiłków
...
Produkty Nestlé Health Science przeznaczone są dla osób niedożywionych lub narażonych na rozwój niedożywienia. Preparaty te mogą więc okazać się doskonałym wsparciem żywieniowym dla pacjentów onkologicznych (stwierdzony lub
podejrzenie rozwoju nowotworu), którzy doświadczają skutków ubocznych leczenia onkologicznego, jak również pacjentów neurologicznych, u których mogą występować zaburzenia takie, jak dysfagia (zaburzenia połykania), czy też wymioty
oraz zaburzenia ze strony układu pokarmowego.
Produkty Nestlé Health Science mogą być również wdrożone w okresie okołooperacyjnym, kiedy osłabiony organizm może potrzebować dodatkowego wsparcia zarówno przed operacją, jak i
po zabiegu operacyjnym. Mogą być też stosowane przez osoby starsze, u których stwierdza się zmiany w funkcjonowaniu organizmu, mogące skutkować zaburzeniami pracy układu pokarmowego.
Pacjenci
onkologiczni
Więcej informacji
Pacjenci
neurologiczni
Więcej informacji
Osoby
w podeszłym wieku
Więcej informacji
Osoby w okresie
rekonwalescencji
Więcej informacji
Osoby w okresie
okołooperacyjnym
Więcej informacji
Żywienie w etapach choroby onkologicznej
Prawidłowe odżywienie organizmu w trakcie choroby nowotworowej odgrywa kluczową rolę w
przebiegu leczenia. Pacjenci onkologiczni niejednokrotnie przyjmują mniejsze ilości pożywienia, przy często
znacznie zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu,
np. na białko, które wzrasta nawet o 70%, czy energię...
Postępująca choroba nowotworowa może mieć zatem wpływ na rozwój niedożywienia, które nie tylko zaburza prawidłowy przebieg leczenia, wydłużając go, ale również zwiększa ryzyko
występowania powikłań. Dlatego też prawidłowe odżywianie w chorobie powinno stanowić integralną część leczenia, zapobiegając rozwojowi niedożywienia. W chorobie nowotworowej stan ten może wynikać ze zmian metabolizmu, zaburzonego wchłaniania
oraz niewystraczającego dostarczania składników pokarmowych, braku apetytu, czy objawów utrudniających spożywanie pożywienia.
Odpowiednia ilość składników odżywczych w menu pacjenta onkologicznego, decyduje o stanie odżywienia
organizmu, a tym samym warunkuje prawidłową pracę narządów wewnętrznych odpowiedzialnych za podstawowe procesy życiowe, w tym za krążenie (mięśnie serca) czy oddychanie (mięśnie przepony). Co więcej, stan odżywienia chorego może decydować
o tym, czy w danym momencie zostanie włączone lub kontynuowane leczenie.
Dlatego tak ważna jest troska o właściwe odżywianie na każdym etapie choroby, jak i podczas rekonwalescencji, aby zapobiec niedożywieniu powodującemu wyniszczenie
organizmu. Warto zwrócić uwagę, że niedożywienie może dotyczyć również osób o prawidłowej czy nadmiernej masie ciała, jeżeli w ich jadłospisie zabraknie odpowiedniej ilości składników odżywczych, zgodnie ze zmienionym zapotrzebowaniem
organizmu podczas trwania choroby.
Etapy choroby onkologiczej
Zostałem
zdiagnozowany
Zaczynam
leczenie
Doświadczam
skutków
ubocznych
leczenia
Skończyłem
leczenie
Jestem
opiekunem
Opinie o naszych produktach
Potrzebujesz specjalistycznej porady? Umów się na bezpłatną konsultację żywieniową z naszym Ekspertem!
Konsultacje
Masz pytania?
Skontaktuj się z nami!
Kontakt
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.