infolinia: +48 800 174 902
Onkologiczny elementarz, czyli ABC żywienia w chorobie nowotworowej cz. I
Czy wiesz, że sposób żywienia to ważny element trybu życia, który może wpłynąć nie tylko na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, ale również wspierać żywieniowo Twój organizm w walce z chorobą?
Właściwa dieta może ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu schorzeń. Jeśli już się one pojawią,
żywienie może być także ważnym elementem postępowania - wspierać żywieniowo organizm w walce z
chorobą i
pomagać w powrocie do zdrowia. Jednym z takich schorzeń jest choroba nowotworowa. Uważnie przyjrzyj się
swojej diecie i, jeśli trzeba, zacznij wdrażać poniższe zasady.
Żywienie w chorobie nowotworowej pełni niezwykle istotną rolę.
Dieta przy nowotworze może mieć wpływ na przebieg procesu
leczenia, a tym samym także na Twoje samopoczucie i kondycję.
jak Apetyt i Atmosfera podczas posiłku
Podobnie jak większość chorych cierpisz na brak apetytu? Zwróć uwagę na sposób serwowania posiłków! Ważne jest nie tylko to, co pojawi się na Twoim talerzu, ale również jak posiłek wygląda i pachnie. Warto dołożyć starań, by dania w chorobie nowotworowej były nie tylko odżywcze, ale także atrakcyjne smakowo i wizualnie – jemy przecież także oczami. Znaczenie ma również wygląd otoczenia, w którym jesz oraz atmosfera – może znajdzie się ktoś, z kim mógłbyś jadać? Czasem wystarczy, że posiłek spożyjecie we dwoje w szpitalnej kantynie, a z talerza zniknie wszystko, co na nim było.
jak Białko, czyli Budulec
Białko to niezwykle ważny składnik budulcowy - pomaga Ci m.in. zachować masę
mięśniową, która
w chorobie nowotworowej często spada w bardzo szybkim tempie. Dieta w chorobie nowotworowej powinna
zawierać
więcej białka.
Choroba nowotworowa mogła znacząco zwiększyć Twoje zapotrzebowanie na białko - zwykle zwiększa się
ono o połowę, ale czasem
nawet dwukrotnie. Dieta w chorobie nowotworowej powinna być więc
źródłem pełnowartościowego białka, które znaleźć można m.in.
w mięsie i jego przetworach, rybach, jajach lub produktach mlecznych.
jak Czas posiłków
Nowotwór często powoduje, że w czasie posiłku sytość pojawia się zbyt szybko. Być może
obserwujesz to zjawisko także u siebie, jednak pamiętaj - nie oznacza to, że zjadłeś już tyle, ile
potrzebujesz! To obecność nowotworu tak silnie zaburzyła równowagę Twojego organizmu, że uczucie
pełności
pojawia się wcześniej niż powinno.
By poradzić sobie ze zbyt szybkim uczuciem sytości, spróbuj dostosować czas posiłków – postaw na
niewielkie porcje, maksymalnie co 2 godziny. Zwiększysz w ten sposób ilość energii i składników
odżywczych,
które trafiają do Twojego organizmu.
Żywienie w chorobach nowotworowych nie jest proste, ale przestrzeganie odpowiedniej diety w chorobie może
przynieść korzyści, które mogą wpłynąć na cały proces leczenia.
jak Doustne preparaty odżywcze
Zwykła dieta może nie być w stanie w pełni zaspokoić Twoich potrzeb żywieniowych. Czy obawiasz się, że możesz nie dostarczać swojemu organizmowi wszystkich składników odżywczych, których potrzebuje, by walczyć z chorobą? Jeśli tak, rozważ wprowadzenie do diety specjalnych preparatów odżywczych.
Preparaty odżywcze dostępne są w wielu wersjach smakowych. Dzięki temu, nawet jeśli masz problemy z odczuwaniem smaku i zapachu znajdziesz propozycję dla siebie. Ważne jest, że stosowanie preparatów odżywczych powinno odbywać się pod kontrolą lekarza.
jak Energia
Zdrowy organizm do codziennego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej porcji kalorii, a choroba może dodatkowo zwiększyć Twoje zapotrzebowanie na energię. Tylko dostarczając ją w odpowiednich ilościach możesz zapobiec spadkowi masy ciała oraz zapewnić prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Warto więc, byś do swojej diety w nowotworze włączył produkty wysokoenergetyczne – orzechy, pestki, oleje roślinne. Jeśli to nie wystarczy i masa ciała będzie się zmniejszać, wypróbuj specjalne wysokoenergetyczne preparaty odżywcze, takie jak Resource 2.0. Jak już wspomniano, stosowanie takich produktów powinno odbywać się pod kontrolą lekarza.
Polecane produkty dla pacjenta onkologicznego
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.