infolinia: +48 800 174 902
Onkologiczny elementarz, czyli ABC żywienia w chorobie nowotworowej cz. II
Czy wiesz, że prawidłowe odżywianie jest istotnym elementem w walce z nowotworem?
To, w jaki sposób jesteś leczony i jak bardzo zaawansowany był nowotwór w momencie diagnozy, to nie jedyne czynniki wpływające na Twoje rokowania. Istotne jest także to, co i ile zjadasz.
jak Fakty
Choroba zwiększa podatność na informacje dotyczące cudownych diet, które pomogą wyleczyć
raka. Prawda jest jednak taka, że jedyna dieta w chorobie onkologicznej, która jest w stanie wspierać
żywieniowo Twój organizm w walce z chorobą, to dieta zbilansowana, która dostarczy Ci zarówno energię,
jak i
odpowiednią porcję białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, składników mineralnych i wody.
Żywienie w chorobie nowotworowej jest niezwykle istotnym elementem terapii, więc planując je
korzystaj
wyłącznie z naukowo udowodnionych faktów i zaleceń uznanych ekspertów.
jak Głodówka
Czy Ty też słyszałeś już, że białko i węglowodany mogą żywić raka, w związku z czym najlepsza
będzie dla Ciebie głodówka? Nic bardziej mylnego! Dieta w chorobie nowotworowej, powinna być zbilansowana
i
różnorodna, gdyż tylko wtedy będzie dostarczała Ci wszystkich niezbędnych składników
odżywczych.
Komórki nowotworowe, by funkcjonować, potrzebuja białka i węglowodanów, jednak nie potrafią się bez
nich
obyć także komórki zdrowe. Co ważne, jeśli nie dostarczysz tych składników w wystarczajacej ilości, tkanka
nowotworowa będzie czerpać je z organizmu. Znacznie bardziej prawdopodobne jest więc, że zagłodzisz
siebie
niż raka.
jak Historia masy ciała
Twoja masa ciała to niezwykle istotny wskaźnik. Znacznie ważniejsza niż ta aktualna
jest
jednak historia tego, jak się zmieniała - przez ostatni miesiąc, 3 miesiące czy pół roku. Im szybsza
utrata
masy ciała, tym szybciej trzeba rozpocząć odpowiednie postępowanie żywieniowe, które zahamuje utratę
kilogramów.
Nie ma takiej liczby kilogramów, które możesz i powinieneś stracić. Każdy kilogram mniej może oznaczać
zaburzenia w funkcjonowaniu Twojego organizmu, spowodowane głównie utrata masy mięśniowej.
Jeśli Twoja masa ciała spada, a Ty nie jesteś już w stanie jeść więcej, rozważ wprowadzenie do diety
specjalnych produktów, takich jak Resource Protein. Preparaty odżywcze stosuj pod kontrolą lekarza.
jak Indywidualizacja
To, co jest dobre dla każdego, nie jest dobre dla nikogo. Nie istnieje uniwersalna dieta w nowotworach, która pozwoli odpowiednio zadbać o potrzeby każdego chorego.
Rodzaj i intensywność prowadzonego leczenia
Ewentualne powikłania leczenia
Co uwzględniać, planując jadłospis w chorobie nowotworowej?
Swoje preferencje żywieniowe
Aktualny stan odżywienia
Dietetyk (najlepiej posiadający doświadczenie w pracy z pacjentami onkologicznymi) może pomóc Ci skomponować jadłospis tak, by dostarczał wszystkich składników, w tym cennego białka i energii, w odpowiednich ilościach. To, co jesz to coś zdecydowanie więcej, niż sposób na wypełnienie żołądka. To ważny element całościowej opieki w chorobie, który pozwoli Ci stawić jej czoła.
Polecane produkty dla pacjenta onkologicznego
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.