Rak jelita cienkiego - jaka dieta?

Kobieta w chuście

Jelito cienkie jest odpowiedzialne w układzie pokarmowym za wchłanianie większości składników odżywczych. To dzięki jego pracy mogą one zostać przetransportowane do krwi i naczyń limfatycznych. Rak jelita może znaczenie upośledzić te procesy w Twoim organizmie i wiązać się z koniecznością usunięcia części jelita. Zalecenia dietetyczne w tym przypadku są ściśle zależne od ilości jelita, jaka została usunięta podczas zabiegu chirurgicznego. Im rozleglejsza była operacja, tym niestety konieczne jest wprowadzenie większych restrykcji żywieniowych. Niekiedy konieczna jest stała suplementacja i stosowanie, obok klasycznych produktów, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.

Jak powinna wyglądać Twoja dieta?

Nowotwór w obrębie jelita cienkiego wymaga modyfikacji podstawowych zaleceń żywieniowych dla chorych onkologicznie, które znajdziesz tutaj: Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. Zakres tych zmian został opisany poniżej.

  • Po usunięciu części jelita cienkiego może pojawić się u Ciebie nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego. Taka sytuacja może utrzymywać się przez okres 3-6 miesięcy lub dłużej. W tym okresie zaleca się ograniczenie spożywania potraw pikantnych, smażonych, tłustych, ostrych, marynowanych, kwaśnych, a także pieczywa pełnoziarnistego, w tym żytniego.
  • Ze względu na zmniejszoną powierzchnię wchłaniania w układzie pokarmowym prawdopodobnie konieczna będzie u Ciebie suplementacja witamin i składników mineralnych. Możliwe, że lekarz zaleci Ci nawet dodatkowe solenie posiłków, ponieważ tracisz większe ilości sodu.
  • Stosuj się do zaleceń dotyczących ilości płynów, jakie możesz wypijać w ciągu dnia. W niektórych przypadkach konieczne jest ograniczanie ich ilości. Do picia polecane są najczęściej wody wysoko zmineralizowane, a niekiedy z dodatkiem elektrolitów.
  • Ze względu na wpływ błonnika na proces wchłaniania konieczne jest ograniczenie produktów zbożowych pełnoziarnistych. Z tego względu, Twoja dieta powinna bazować na jasnym pieczywie, drobnych kaszach, białym makaronie i ryżu. W miarę upływu czasu po zabiegu operacyjnym lekarz może zalecić Ci stopniowe zwiększanie błonnika w Twoim menu.
  • Warzywa spożywaj po obraniu, na początku najlepiej w formie gotowanej. Unikaj tych wzdymających, takich jak kapusta, cebula, por, brokuł, kalafior czy brukselka. Zrezygnuj także ze spożywania nasion roślin strączkowych, jak fasola, groch, soczewica, bób czy soja. Powrót do ich spożywania zależy od indywidualnej tolerancji.
  • Owoce jedz bez skórki, unikając tych mogących szczególnie wpływać na konsystencję stolca jak gruszki, śliwki, czy owoce drobnopestkowe i suszone. Obserwuj reakcje układu pokarmowego i wybieraj te, które tolerujesz.
  • Tolerancja produktów zawierających duże ilości tłuszczu może być ograniczona. Jeśli dotyczy Ciebie, unikaj tłustych mięs, produktów smażonych, kremów, sosów, itp. Stawiaj na tłuszcze roślinne spożywane na surowo.
  • Ze względu na walkę z procesem nowotworowym musisz dostarczać sobie odpowiedniej ilości wysokiej jakości białka. Odpowiednie będzie gotowane mięso, jaja, chude ryby i chude produkty mleczne. W przypadku produktów mlecznych wybierz te bezlaktozowe, by uniknąć ewentualnych niepożądanych efektów. Lekarz może zalecić Ci także dodatkowe wzbogacanie diety w żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, by zapewnić Ci odpowiednią ilość białka.

Jeśli dokuczają Ci biegunki, porozmawiaj o tym z lekarzem i poproś o wsparcie w postaci leków, jeśli są szczególnie uporczywe.

Udostępnij artykuł:

Powrót do "Strefa wiedzy"

Polecane produkty dla pacjenta onkologicznego

Piśmiennictwo:

  1. Lange E. Żywienie w chorobach nowotworowych W: Dietoterapia I. pod red: Bawa S., Gajewska D., Kozłowska L., Lange E., Myszkowska-Ryciak J., Włodarek D. 2009. Wyd. SGGW, Warszawa
  2. Muscaritoli M, Lucia S, Farcomeni A, i in. Prevalence of malnutrition in patients at first medical oncology visit: the PreMiO study. Oncotarget. 2017;8(45):79884–79896.
  3. Fukuda Y, Yamamoto K, Hirao M, Nishikawa K, Maeda S, Haraguchi N, et al. Prevalence of malnutrition among gastric cancer patients undergoing gastrectomy and optimal preoperative nutritional support for preventing surgical site infections. Ann Surg Oncol 2015;22(Suppl 3):778e85.
  4. Sobotka L. Podstawy Żywienie Klinicznego. 2013. Scienitifica, Kraków
  5. Didkowska J. i in. Nowotwory złośliwe w Polsce 2017 roku. 2019. Warszawa. Ministerstwo Zdrowia. Dostęp: http://onkologia.org.pl/wp-content/uploads/Nowotwory_2017.pdf
  6. Polkowski W., Potomski P. Nowotwory układu pokarmowego. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej.2015. Dostęp: http://onkologia.zalecenia.med.pl/pdf/zalecenia_PTOK_tom1_04_Nowotwory_ukladu_pokarmowego_20151202.pdf

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.