Odleżyny - wsparcie żywieniowe

Odleżyny - żywienie

W procesie gojenia ran osób z bezpośrednimi uszkodzeniami skóry uczestniczy wiele mechanizmów. Niezwykle istotne znaczenie w przebiegu tego procesu ma zwłaszcza stan odżywienia pacjenta. Sposób żywienia jest niezbędnym składnikiem kompleksowej opieki nad osobą z raną, w tym z odleżyną. Odpowiednie wsparcie żywieniowe pozwala na ograniczenie ryzyka rozwoju niedożywienia, które z kolei wpływa istotnie na występowanie i leczenie odleżyn. Niedobory żywieniowe mogą również znacząco przyśpieszyć obumieranie tkanek oraz opóźniać gojenie ran , utrudniając pokonanie infekcji. Wskazane jest zastosowanie żywności medycznej w postaci wysokobiałkowych i wysokoenergetycznych preparatów wzbogaconych dodatkowo w kwasy tłuszczowe omega-3, argininę oraz nukleotydy, wśród pacjentów niedożywionych z odleżynami.1, 2, 3

Stan odżywienia a gojenie ran

Stan odżywienia organizmu wpływa znacząco na mechanizmy związane z gojeniem. Niedostateczne spożycie pokarmu oraz niedożywienie powiązane są z rozwojem odleżyn, a także opóźnieniem procesu gojenia. Wynika to z zaburzenia pracy układu odpornościowego, a także syntezy kolagenu czy wydłużenia procesu zapalnego. W konsekwencji dochodzi do zakłócenia mechanizmów warunkujących gojenie ran. Aby temu zapobiec, konieczne jest dostarczenie w tym czasie odpowiedniej ilości energii oraz składników pokarmowych.2, 4

Składniki pokarmowe istotne w procesie gojenia

Niektóre składniki odżywcze są szczególnie ważne w kontekście gojenia ran. Uzupełnienie codziennej diety za pomocą doustnych suplementów pokarmowych, wzbogaconych danymi składnikami, może wspomóc proces gojenia. Warto w tym przypadku uwzględnić zwłaszcza składniki takie, jak białko, arginina, kwasy tłuszczowe omega-3 czy nukleotydy.

Kluczowym składnikiem odżywczym, warunkującym proces gojenia uszkodzonej skóry jest białko, którego suplementacja może okazać się konieczna wśród chorych z odleżynami.

Arginina odgrywa kluczową rolę w odpowiedzi immunologicznej organizmu. Stwierdza się, że wpływa korzystnie na odkładanie kolagenu w ranach, jak i zwiększa ich wytrzymałość. Co więcej, aminokwas ten poprawia wzrost komórek i regenerację tkanek osób obłożnie chorych. Arginina pośredniczy również w działaniu przeciwbakteryjnym, a także uczestniczy w poprawie przepływu krwi wokół uszkodzonego obszaru powierzchni skóry. Kwasy tłuszczowe omega-3 również pobudzają pracę układu odpornościowego, przyspieszając proces leczenia ran oraz zapobiegając ich infekcjom. Nukleotydy także wykazują działanie stymulujące układ odpornościowy.1, 3, 5

Wsparcie żywieniowe u chorych z odleżynami

W przypadku, kiedy chory z odleżynami nie jest w stanie pokryć zwiększonego zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, zaleca się wdrożenie doustnych preparatów odżywczych.4 Pomocne może okazać się zastosowanie preparatu Resource® Protein oraz Impact® Oral, które mogą mieć pozytywny wpływ na stan odżywienia chorego w przypadku występowania niedożywienia lub ryzyka niedożywienia. Resource® Protein to wysokobiałkowy produkt, którego zastosowanie może pomóc w uzupełnieniu codziennej diety w białko, wspierając organizm w walce z odleżynami. Impact® Oral to wysokobiałkowy i wysokoenergetyczny produkt. Jako jedyny na rynku zawiera aż 3 immunoskładniki - argininę, kwasy tłuszczowe omega-3 i nukleotydy. Jego zastosowanie może mieć pozytywny wpływ na odporność organizmu, ograniczając stan zapalny, a tym samym wspomagając proces gojenia ran. Pamiętaj, aby przed zastosowaniem żywności medycznej skonsultować się z lekarzem.

Udostępnij artykuł:

Powrót do "Strefa wiedzy"

Polecane produkty

Piśmiennictwo:

  1. Szewczyk M.T., Cwajda-Białasik J., Mościcka P., Cierzniakowska K., Bazaliński D., Jawień A., Spannbauer A., Polak A., Sopata M., Kozłowska E., Popow A., Jabłońska R., Przybek-Mita J., Sierżantowicz R., Kuberka I., Ślusarz R., Mrozikiewicz-Rakowska B., Kózka M., Jakubowska U., Bakowska M., Augusewicz Z., Samson I. Leczenie odleżyn – zalecenia Polskiego Towarzystwa Leczenia Ran. Część II. Leczenie Ran 2020; 17 (4): 151-184.
  2. Kłęk S. Rola leczenia żywieniowego w procesie gojenia ran. Leczenie Ran 2013; 10(4): 95–99.
  3. Sibilska M., Markowska D., Zadka K., Terlicka G., Knapczyk W. Zastosowanie diety dojelitowej wzbogaconej w argininę, kwasy tłuszczowe omega-3 i nukleotydy w leczeniu odleżyn – opis przypadku. Leczenie Ran 2022; 19(1): 37-41.
  4. Michalska M., Jakubczyk M. Wsparcie żywieniowe w procesie leczenia odleżyn - opis przypadku. Pielęgniarstwo w Anestezjologii i Intensywnej Opiece 2018; 4(2): 67-70.
  5. Neyens J.C.L., Cereda E., Meijer E. P., Lindholm C., Schols J. M. G. A. Arginine-enriched oral nutritional supplementation in the treatment of pressure ulcers: A literature review. Wound Medicine 2017; 16: 46-51.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein - do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Impact Oral - do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.