infolinia: +48 800 174 902
Przyczyny i skutki niedożywienia u pacjentów neurologicznych
U osoby niedożywionej leczenie każdej choroby może być trudniejsze. Czy wiesz, jak radzić sobie z niedożywieniem u pacjentów neurologicznych?
Nieprawidłowe spożycie składników odżywczych
Widoczne zmiany w składzie ciała
Upośledzenie funkcji fizycznych i intelektualnych
NIEDOŻYWIENIE
Przyczyny niedożywienia
Pacjenci neurologiczni:
- Zaburzenia świadomości i funkcji poznawczych
- Dysfagia, czyli zaburzenia połykania
- Wymioty i zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego
Większe ryzyko niedożywienia
Ryzyko pojawienia się niedożywienia zwiększają także podeszły wiek oraz duża liczba współistniejących chorób czy przyjmowanych leków.
Przyczyny niedożywienia u pacjentów neurologicznych mogą być więc różne i może być ich wiele. Istotne jest odpowiednie zdiagnozowanie problemu i zastosowanie odpowiedniego żywienia.
Występowanie niedożywienia
Przy przyjęciu do szpitala niedożywienie występuje u od 20 do nawet 40% chorych. W czasie hospitalizacji problem może się dodatkowo jeszcze nasilić.
Skutki niedożywienia
Niedożywienie jest czynnikiem niekorzystnym.
Pacjent prawidłowo odżywiony
Mniejsze ryzyko wystąpienia odleżyn oraz zakażeń, szczególnie w obrębie układu oddechowego.
Więcej czynności wykonywanych samodzielnie
Mniejsza zależność od innych osób w codziennym życiu
Pacjent niedożywiony
Wydłużony czas hospitalizacji
Zwiększona liczba pobytów na oddziałach intensywnej terapii
Mniejsza skuteczność rehabilitacji
Diagnozowanie niedożywienia
Ocena stanu odżywienia pacjenta neurologicznego przy przyjęciu do szpitala - m.in.:
- aktualna masa ciała i jej zmiany w okresie poprzedzających 3-6 miesięcy,
- spożywane przez chorego ilości żywności.
Prawidłowy stan odżywienia
Powtarzać co 14 dni
Łatwiejsze zaobserwowanie pogorszenia stanu odżywienia
Wcześniejsze podjęcie odpowiednich działań
NIEDOŻYWIENIE
Jak najszybsze wdrożenie wsparcia żywieniowego
Poprawa stanu odżywienia lub zahamowanie spadku masy ciała
Dieta wysokobiałkowa u niedożywionych pacjentów neurologicznych
Doustna droga przyjmowania pokarmów jest najbardziej naturalna, dlatego, jeśli to możliwe, postaraj się zaspokoić potrzeby pacjenta tradycyjną dietą.
Eksperci zalecają, by u pacjentów neurologicznych stosować diety wysokobiałkowe.
Białko jest podstawowym budulcem komórek organizmu. Znajdziesz je m.in. w:
- mięsie
- rybach
- jajach
- produktach mlecznych
Jeśli obawiasz, że możesz nie dostarczać organizmowi odpowiedniej do jego potrzeb porcji energii i składników odżywczych, rozważ wprowadzenie do diety specjalnych doustnych preparatów odżywczych. W niewielkiej objętości mogą one dostarczać znaczących ilości energii i składników odżywczych.
Przykładem może być wysokoenergetyczny Resource 2.0 lub zawierający dodatek błonnika Resource 2.0 + Fibre – w 200 ml zawierają one aż 400 kcal. Produkty z tej grupy wskazane są, jeśli nie jesteś w stanie za pomocą standardowej diety pokryć swojego zapotrzebowania na składniki pokarmowe.
Korzyści ze stosowania preparatów odżywczych odnieść mogą, m.in. pacjenci, u których występuje ryzyko odleżyn.2
Preparaty odżywcze stosuj pod kontrolą lekarza.
Polecane produkty
Piśmiennictwo:
- Kłęk S. i wsp.: Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów Część I. Zasady ustalania wskazań do leczenia żywieniowego. Pol. Przegl. Neurol 2017, 13(3): 106–119.
- Wirth R. i wsp.: Guideline clinical nutrition in patients with stroke. Experimental & Translational Stroke Medicine 2013, 5:14. Dostęp 28.02.2018: https://www.etsmjournal.com/content/5/1/14
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.