infolinia: +48 800 174 902
Onkologiczny elementarz, czyli ABC żywienia w chorobie nowotworowej cz. IV
Zapoznaj się z poprzednimi częściami onkologicznego elementarza. PRZECZYTAJ!
Czy wiesz, że leczenie onkologiczne może przyczyniać się do problemów utrudniających dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych?
Utrata apetytu, a także zmiana w odczuwaniu smaków i nudności czy wymioty mogą ograniczać ilość spożywanych produktów. Jeśli prowadzą do znacznych ograniczeń w przyjmowaniu pokarmów, warto z lekarzem rozważyć wprowadzenie wsparcia w postaci doustnych preparatów odżywczych, by zapobiec lub zaradzić niedożywieniu organizmu.
jak Odpowiednie nawodnienie
Każdego dnia pij przynajmniej 21 płynów by utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu. Jest to szczególnie ważne jeśli dokucza Ci biegunka lub wymioty, które mogą doprowadzić do odwodnienia.
Zwiększenie ilości płynów jest pomocne także w przypadku wystąpienia zaparć, a także suchości w jamie ustnej. Najlepszym wyborem będzie dla Ciebie oczywiście woda. W ciągu dnia możesz sięgać także po słabe napary herbaty, kawę zbożową, a jeśli tolerujesz, także po słabą kawę. W przypadku soków koniecznie zapytaj lekarza, czy nie wpływają one na działanie stosowanych leków.
jak Produkty zbożowe
To one powinny być podstawowym źródłem energii w Twojej diecie i elementem każdego głównego posiłku. W posiłkach nie powinno zabraknąć kasz, makaronów, pieczywa, a także ryżu. Jeśli dokuczają Ci zaparcia i nie musisz z przyczyn medycznych ograniczać ilości błonnika, wybierz ciemne pieczywo, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, a także grube kasze jak pęczak, czy gryczana. Jeśli cierpisz z powodu biegunek, wybierz biały ryż i makaron, delikatne pieczywo pszenne i kaszę jaglaną lub mannę. Oprócz energii, produkty zbożowe to dla Ciebie także źródło niezbędnych witamin i składników mineralnych.
jak Rekonwalescencja
Również ta żywieniowa! Po zakończeniu leczenia także dbaj o swój sposób zdrowego odżywiania. Choć sama dieta nie jest w stanie zapobiec nawrotowi choroby, może pomóc Ci odzyskać siły, a także odbudować Twoje ciało. Co w takim razie szczególnie warto włączyć do jadłospisu? Duże ilości warzyw i owoców, produkty pełnoziarniste, chude produkty mleczne, a także rośliny strączkowe. Ponadto, sięgaj po chude mięso i unikaj nadmiaru tłuszczu, cukru, a także soli.
jak Smak potraw
Smak ma ogromne znaczenie, bo w dużej mierze decyduje o tym, czy zjesz posiłek, a tym samym dostarczysz sobie składników odżywczych. Niestety, leczenie onkologiczne może zmienić to, w jaki sposób odczuwasz smak potraw. Dotychczas lubiane posiłki mogą nagle stać się dla Ciebie nieakceptowalne. Nie bój się mówić o tym Twoim bliskim i szukać nowych rozwiązań kulinarnych w kuchni.
Ponadto, okazuje się, że smak to także jedna z najważniejszych cech ułatwiających przestrzeganie zaleceń lekarskich przy stosowaniu produktów odżywczych. Powiedz o swoich preferencjach lekarzowi.
W przypadku Resource Protein masz do wyboru produkty o smaku truskawkowym, czekoladowym lub morelowym. Wybierz ten, który najlepiej Ci odpowiada.
Dalsza część onkologicznego elementarza żywieniowego już wkrótce!
Polecane produkty dla pacjenta onkologicznego
Piśmiennictwo:
- Kłęk, S. i in. Standardy leczenia żywieniowego w onkologii. Onkol. Prak. Klin. 2015, 11:4, 173-190.
- Normy żywienia dla populacji Polskiej 2017
- Ruxton C. Compliance with Oral Nutritional Supplements and the Role of Taste. CN Focus Vol.6 No.2 June 2014
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.