infolinia: +48 800 174 902
Żywienie w zaburzeniach metabolicznych – na co zwrócić uwagę? Poznaj znaczenie dodatkowego wsparcia żywieniowego
Choroby metaboliczne stanowią jeden z największych problemów zdrowotnych na całym świecie. Wśród nich najczęściej wymienia się cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny oraz dyslipidemię, a ich główną przyczyną jest niewłaściwy sposób żywienia. Pierwszym krokiem w leczeniu zaburzeń metabolicznych jest zmiana stylu życia, którego kluczowym elementem jest stosowanie prawidłowo zbilansowanej diety. Dowiedz się więcej, o najczęstszych chorobach metabolicznych, a także przekonaj się, jak powinno wyglądać żywienie we wspomnianych schorzeniach. Sprawdź, jakie korzyści może przynieść dodatkowe wsparcie żywieniowe w postaci żywności medycznej.
Czym są choroby metaboliczne?
Choroby metaboliczne, to bardzo szerokie pojęcie, które obejmuje szereg schorzeń powiązanych z zaburzeniami metabolizmu w organizmie (np. zaburzenia metabolizmu glukozy w przypadku cukrzycy typu 2 czy insulinooporności). Należą do nich przede wszystkim cukrzyca typu 2, dyslipidemia oraz zespół metaboliczny. Występowanie zespołu metabolicznego związane jest jednoczesnym rozwojem schorzeń, takich jak otyłość, insulinooporność i/lub hiperinsulinemia, upośledzona tolerancja glukozy czy nadciśnienie tętnicze.
Przyczyny zaburzeń metabolicznych
Zaburzenia metaboliczne mogą być spowodowane przez mutacje genetyczne (np. fenyloketonuria czy galaktozemia), jednak nabyte choroby metaboliczne są w głównej mierze wynikiem rozwoju naszej cywilizacji. Współczesny tryb życia nie sprzyja prowadzeniu prawidłowo zbilansowanej diety czy regularnej aktywności fizycznej, które odgrywają szczególnie istotną rolę w rozwoju chorób metabolicznych. To z kolei, przekłada się na znaczący wzrost częstotliwości występowania tych schorzeń, w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Wskazuje się, że główną przyczyną zaburzeń metabolicznych są nieprawidłowe nawyki żywieniowe.
Jaką dietę stosować przy zaburzeniach metabolicznych?
Leczenie chorób metabolicznych powinno opierać się na zmianie stylu życia, a co za tym idzie – modyfikacji sposobu żywienia i dostosowaniu go do indywidualnych potrzeb pacjenta. Dieta przy zaburzeniach metabolicznych powinna bazować na zasadach prawidłowego żywienia. Odpowiedni sposób żywienia, a więc zarówno dieta w cukrzycy, w otyłości, jak i dieta dla insulinoopornych, powinna pozwolić na uzyskanie i utrzymanie właściwych wartości glikemii, ciśnienia tętniczego oraz profilu lipidowego, poprawiając ogólny stan zdrowia chorego.
Jakie są najważniejsze, ogólne zasady żywienia w chorobach metabolicznych?
- zwiększenie spożycia warzyw i owoców, które powinny występować w każdym posiłku,
- wykorzystywanie tłuszczów roślinnych do przygotowywania potraw (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy),
- zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych (np. orzechy, olej lniany),
- regularne spożycie ryb – przynajmniej 3 razy w tygodniu (np. łosoś, dorsz),
- zwiększenie podaży błonnika pokarmowegoasa (np. pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa),przy jednoczesnym:
- ograniczeniu spożycia soli (jej nadmiar w diecie wynika najczęściej ze zwyczaju dosalania potraw czy spożycia żywności przetworzonej),
- ograniczeniu spożycia węglowodanów łatwo przyswajalnych (fruktozy, sacharozy), a tym samym zwiększenie udziału węglowodanów złożonych w diecie (najlepiej z produktów z pełnego ziarna zbóż – gruboziarniste pieczywo i kasze, ryż brązowy),
- zredukowaniu spożycia produktów wysokoenergetycznych,
- zmniejszeniu podaży produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych,
- ograniczeniu spożycia produktów podnoszących poziom cholesterolu (podroby, jaja).
Jakie korzyści może przynieść żywienie medyczne w chorobach metabolicznych?
Zdarza się, że osoby dotknięte chorobami metabolicznymi zapadają na inne choroby, które powodują, że niemożliwe staje się pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze i energię przy pomocy tradycyjnych produktów spożywczych. Takie sytuacje, to np. choroba nowotworowa, planowany zabieg operacyjny, dysfagia w wyniku choroby neurologicznej, nieswoiste choroby zapalne jelit i wiele innych. Często w takiej sytuacji, u osoby z nadmierną masą ciała, dochodzi do jej niekontrolowanego spadku. Wówczas, zastosowanie odpowiednio dobranej żywności medycznej, może okazać się cennym wsparciem w dietoterapii. Jej wdrożenie może mieć korzystny wpływ na stan odżywienia, zwiększając efektywność leczenia. Produktem dedykowanym pacjentom niedożywionym lub narażonym na niedożywienie, z zaburzeniami metabolizmu glukozy, a więc np. z cukrzycą typu 2 czy insulinoopornością, jest Resource Diabet Plus. To wysokobiałkowy i wysokoenergetyczny preparat z dodatkiem błonnika, który wyróżnia niski indeks glikemiczny i niewielka ilość cukru (tylko 1,4 g / 100 ml), co pozwala zmniejszyć ryzyko wahań glikemii. Specjalnie opracowany profil węglowodanowy może okazać się cennym wsparciem w dostarczeniu kontrolowanej ilości węglowodanów, pomagając tym samym w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi.
Resource Diabet Plus to preparat odżywczy w wygodnej formie płynu, dzięki czemu w prosty sposób możesz uzupełnić swoją niedoborową dietę w energię i składniki odżywcze (w tym 28 witamin i składników mineralnych).
Jest to produkt gotowy do spożycia, a małą buteleczkę możesz zabrać ze sobą wszędzie. Co więcej, Resource uzyskał tytuł Produktu Roku 2024 w kategorii „Żywienie medyczne”, co oznacza, że większość farmaceutów najczęściej poleca swoim pacjentom żywność medyczną Resource. Produkty te, są doceniane zarówno przez pacjentów, jak i specjalistów ze środowiska medycznego, zapewniając szczególnie ważne wsparcie żywieniowe w walce z chorobą.
Uzupełnienie codziennej diety preparatem Resource Diabet Plus może okazać się szczególnie pomocne dla pacjentów w okresie okołooperacyjnym i rekonwalescencji, z zaburzeniami metabolicznymi, a także w trakcie leczenia onkologicznego, podczas leczenia ran i odleżyn, jak również dla osób starszych z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Pamiętaj jednak, aby przed zastosowaniem żywności medycznej zasięgnąć porady lekarza.
Polecane produkty
Piśmiennictwo:
- Skrypnik D., Skrypnik K., Suliburska J., Bogdański P., Pupek-Musialik D. Dietoterapia wybranych chorób metabolicznych. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013; 4(2): 80-89.
- Kramkowska M., Czyżewska K. Zespół metaboliczny — historia, definicje, kontrowersje. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014; 5(1): 6–15.
- Skoczyńska A. Znaczenie żywienia w leczeniu chorych z rozpoznaniem zespołu metabolicznego. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011; 7(1): 25-33.
- Mayo Clinic. 2021. Metabolic syndrome. Pobrany 26.08.2024 r., z https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/symptoms-causes/syc-20351916
- Pieczyńska J., Łagowska K. Rzadkie choroby metaboliczne – charakterystyka i dietoterapia. Problemy Nauk Biologicznych 2020; 69(2): 323-331.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Diabet Plus – do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.