Etapy choroby onkologicznej Zaczynam leczenie
To bardzo ważny etap, w którym warto upewnić się, że nasz sposób żywienia jest prawidłowy, a tym samym organizm jest odpowiednio przygotowany na przyjęcie chemioterapii, radioterapii, czy też rozpoczęcie leczenia operacyjnego. W końcu to od stanu odżywienia może być uzależniona decyzja o wdrożeniu leczenia w zaplanowanym terminie lub też jego odroczeniu do momentu poprawy odżywienia organizmu pacjenta. Jest to dobry moment, aby odpowiednią dietą wzmocnić swój układ odpornościowy, który będzie odgrywał kluczową rolę w zwalczaniu powikłań czy infekcji. Pomocne może okazać się zastosowanie żywności medycznej, która poprzez odpowiedni dobór składników odżywczych może wspomóc odporność Twojego organizmu.
Chemioterapia. Polega na podawaniu leków, które mają na celu zniszczenie komórek nowotworowych. Leki te różnią się od siebie i są dobierane indywidualnie w zależności od przypadku, dlatego też każdy może odczuwać inne skutki uboczne terapii, w zależności od zastosowanych chemioterapeutyków. Chemioterapia wpływa na zwiększone ryzyko rozwoju niedożywienia, dlatego też warto w tym czasie zadbać o prawidłowe żywienie. Dzięki temu zapewnisz dostarczenie odpowiedniej ilości energii oraz cennych składników odżywczych, zapobiegając utracie masy ciała, a tym samym zwiększając skuteczność terapii.
Radioterapia. W tej metodzie wykorzystuje się promieniowanie, które działa destrukcyjnie na komórki nowotworowe lub hamuje ich wzrost. Radioterapia stosowana jest najczęściej miejscowo, co pozwala na uzyskanie większej precyzji. Żywienie w trakcie radioterapii odgrywa kluczową rolę, ponieważ wpływa na skuteczność leczenia, a także może oddziaływać na występowanie powikłań. Co więcej, odpowiednie żywienie podczas radioterapii to jednocześnie poprawa funkcjonowania organizmu, a tym samym większy komfort życia.
Leczenie chirurgiczne. Głównym celem operacji jest całkowite usunięcie guza. Jeżeli nie jest to możliwe, usuwana jest część komórek nowotworowych, co pozwala na złagodzenie objawów choroby. Operacja to spore obciążenie dla organizmu, dlatego warto w tym czasie zadbać o odpowiednio skomponowany jadłospis. Dieta w okresie okołooperacyjnym może wspomóc Twój organizm, wpływając jednocześnie na przebieg leczenia. Zwróć szczególną uwagę na odpowiednie spożycie białka, które odgrywa kluczową rolę w procesie przygotowania do leczenia chirurgicznego. Pomocne w tym czasie może okazać się również skonsultowanie z lekarzem uzupełnienia codziennej diety w substancje immunomodulujące, które stymulują pracę układu odpornościowego, a także ograniczają powikłania pooperacyjne. Są to składniki takie jak arginina, kwasy tłuszczowe omega-3 i nukleotydy. Według ESPEN (Europejskiego Towarzystwa Żywienia i Metabolizmu) zalecane jest zastosowanie diet immunomodulujących z dodatkiem argininy, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz nukleotydów w okresie okołooperacyjnym. Rekomendacja ta dotyczy szczególnie pacjentów onkologicznych z nowotworem górnego odcinka przewodu pokarmowego. Przykładem immunożywienia może być produkt Impact Oral. Jest to jedyny preparat na rynku, który zawiera zestaw 3 wymienionych immunoskładników. Co więcej, produkt ten odznacza się również zwiększoną zawartością białka i energii.