AROMATYCZNY NAPÓJ BEZALKOHOLOWY
Napoje
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
1 łyżka nasion kopru włoskiego | |
2 strąki anyżu 2-gwiazdkowego | |
1 mała gruszka, pokrojona w plasterki | |
12,9 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
Do garnka włóż nasiona kopru włoskiego, strąki anyżu gwiazdkowatego i wlej 3 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, aby stworzyć wywar. Przelej do dzbanka, odcedź tylko nasiona kopru włoskiego i pozostaw anyż gwiazdkowaty. Dodaj plasterki gruszki i schłodź. Do dzbanka dodaj porcję wody z błonnikiem PHGG, mieszając jednocześnie do całkowitego rozpuszczenia.
Nasza wskazówka:
Możesz zastąpić nasiona kopru włoskiego tradycyjnymi saszetkami z herbatą - użyj takiej samej ilości wody z 6 saszetkami z herbatą z kopru włoskiego, aby zrobić bardziej skoncentrowany wywar.
Jeśli chcesz, możesz użyć ulubionego zioła takiego jak rumianek i trawa cytrynowa.
Jeśli chcesz, zastąp strąk anyżu gwiazdkowatego laską cynamonową lub goździkiem.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 5,7 g błonnika na porcję, co stanowi 23% zalecanej dziennej dawki błonnika.