AROMATYCZNY NAPÓJ BEZALKOHOLOWY

Napoje

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

1 łyżka nasion kopru włoskiego
2 strąki anyżu 2-gwiazdkowego
1 mała gruszka, pokrojona w plasterki
12,9 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

Do garnka włóż nasiona kopru włoskiego, strąki anyżu gwiazdkowatego i wlej 3 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, aby stworzyć wywar. Przelej do dzbanka, odcedź tylko nasiona kopru włoskiego i pozostaw anyż gwiazdkowaty. Dodaj plasterki gruszki i schłodź. Do dzbanka dodaj porcję wody z błonnikiem PHGG, mieszając jednocześnie do całkowitego rozpuszczenia.


Nasza wskazówka:
Możesz zastąpić nasiona kopru włoskiego tradycyjnymi saszetkami z herbatą - użyj takiej samej ilości wody z 6 saszetkami z herbatą z kopru włoskiego, aby zrobić bardziej skoncentrowany wywar.
Jeśli chcesz, możesz użyć ulubionego zioła takiego jak rumianek i trawa cytrynowa.
Jeśli chcesz, zastąp strąk anyżu gwiazdkowatego laską cynamonową lub goździkiem.


Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 5,7 g błonnika na porcję, co stanowi 23% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów