Łatwa zupa groszkowa

Kategoria: Obiady i kolacje

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki


250 g groszku łuskanego
6 łyżek śmietany 30% tłuszczu
Kilka liści laurowych
Szczypta tymianku
Kilka liści pietruszki
6 szczypt soli
2 szczypty pieprzu
25,8 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

1. Rozdrobniony groszek, zioła, sól i pieprz włóż do garnka i gotuj 30 minut, od momentu wrzenia. Dodaj błonnik PHGG i zamieszaj.

2. Podawaj zupę z łyżką śmietany i pietruszką.

Nasza wskazówka:
Danie można posypać również posiekaną świeżą kolendrą.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 7,6 g błonnika na porcję, co stanowi 30% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów