Purée z soczewicy o smaku curry i eskalopki z kurczaka z ziołami
Kategoria: Obiady i kolacje
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
250 g suszonej soczewicy | |
4 polędwiczki z kurczaka | |
1 drobiowa kostka rosołowa | |
1 łyżka mielonego curry | |
2 marchewki | |
1 cebula | |
1 ząbek czosnku | |
Około trzydziestu liści pietruszki | |
40 g masła | |
1 łyżka oliwy z oliwek | |
1 mały pęczek szczypiorku | |
17,2 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Obierz i posiekaj czosnek i cebulę. Marchewkę obierz i pokrój w małe kostki. Smaż cebulę, czosnek i marchewkę w garnku z 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodaj soczewicę,
600 ml wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
2. Sprawdź, czy soczewica jest ugotowana, odsącz ją i zachowaj wodę z gotowania. Następnie zblenduj ją, stopniowo dodając wodę z gotowania, błonnik PHGG i kostkę rosołową,
aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj masło i odstaw na bok.
3. Grilluj polędwiczki kurczaka, przetarte pozostałą oliwą z oliwek, po 3 minuty na każdej ze stron, a następnie kontynuuj smażenie na małym ogniu aż danie będzie gotowe.
4. Posyp świeżymi ziołami i podawaj z puree z soczewicy.
Nasza wskazówka:
Przepis można wykonać również z wykorzystaniem normalnej dyni.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 19,7 g błonnika na porcję, co stanowi 79% zalecanej dziennej dawki błonnika.