Purée z soczewicy o smaku curry i eskalopki z kurczaka z ziołami

Kategoria: Obiady i kolacje

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki


250 g suszonej soczewicy
4 polędwiczki z kurczaka
1 drobiowa kostka rosołowa
1 łyżka mielonego curry
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
Około trzydziestu liści pietruszki
40 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mały pęczek szczypiorku
17,2 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

1. Obierz i posiekaj czosnek i cebulę. Marchewkę obierz i pokrój w małe kostki. Smaż cebulę, czosnek i marchewkę w garnku z 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodaj soczewicę, 600 ml wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.

2. Sprawdź, czy soczewica jest ugotowana, odsącz ją i zachowaj wodę z gotowania. Następnie zblenduj ją, stopniowo dodając wodę z gotowania, błonnik PHGG i kostkę rosołową, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj masło i odstaw na bok.

3. Grilluj polędwiczki kurczaka, przetarte pozostałą oliwą z oliwek, po 3 minuty na każdej ze stron, a następnie kontynuuj smażenie na małym ogniu aż danie będzie gotowe.

4. Posyp świeżymi ziołami i podawaj z puree z soczewicy.

Nasza wskazówka:
Przepis można wykonać również z wykorzystaniem normalnej dyni.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 19,7 g błonnika na porcję, co stanowi 79% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów