POKROJONE OWOCE Z GALARETKĄ Z WODY KOKOSOWEJ

Kategoria: Desery

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 2 godz. 15 min.

Składniki

1 szklanka pokrojonych owoców
pół łyżki bezsmakowej żelatyny w proszku
8,6 g błonnika PHGG
1 szklanka naturalnej wody kokosowej


Przygotowanie:


Podziel pokrojone owoce na 2 szklanki i odstawić na bok.

W miseczce zwilż żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody i doprowadź do wrzenia w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia. Odstaw.

W misce rozpuść błonnik PHGG w wodzie kokosowej. Dodaj odstawioną na bok żelatynę, dobrze wymieszaj i przelej do przygotowanych kubków.

Chłódź przez około 3 godziny lub do momentu, aż zmieni konsystencję na stałą.


Nasza wskazówka:
W razie potrzeby, zastąp gałązkę mięty gałązką rozmarynu.

Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 5,7 g błonnika na porcję, co stanowi 23% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów