POKROJONE OWOCE Z GALARETKĄ Z WODY KOKOSOWEJ
Kategoria: Desery
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 2 godz. 15 min.
Składniki
1 szklanka pokrojonych owoców | |
pół łyżki bezsmakowej żelatyny w proszku | |
8,6 g błonnika PHGG | |
1 szklanka naturalnej wody kokosowej |
Przygotowanie:
Podziel pokrojone owoce na 2 szklanki i odstawić na bok.
W miseczce zwilż żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody i doprowadź do wrzenia w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia. Odstaw.
W misce rozpuść błonnik PHGG w wodzie kokosowej. Dodaj odstawioną na bok żelatynę, dobrze wymieszaj i przelej do przygotowanych kubków.
Chłódź przez około 3 godziny lub do momentu, aż zmieni konsystencję na stałą.
Nasza wskazówka:
W razie potrzeby, zastąp gałązkę mięty gałązką rozmarynu.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 5,7 g błonnika na porcję, co stanowi 23% zalecanej dziennej dawki błonnika.