GORĄCA, KREMOWA CZEKOLADA Z CYNAMONEM
Kategoria: Napoje
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
1 szklanka mleka | |
1 łyżka czekolady w proszku | |
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej | |
1 laska cynamonowa | |
4,3 g błonnika PHGG |
Przygotowanie
W garnku połącz wszystkie składniki, z wyjątkiem błonnika PHGG, i doprowadź do wrzenia, mieszając stale, aż do uzyskania gęstej konsystencji. W szklance dodaj błonnik PHGG,
przelej gorącą czekoladę i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Nasza wskazówka:
W razie potrzeby, przy podawaniu możesz posypać napój mielonym cynamonem. Mleko krowie możesz zastąpić dowolnym, które lubisz np.: owsianym, sojowym, migdałowym.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 6,1 g błonnika na porcję, co stanowi 24% zalecanej dziennej dawki błonnika.