GORĄCA, KREMOWA CZEKOLADA Z CYNAMONEM

Kategoria: Napoje

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki


1 szklanka mleka
1 łyżka czekolady w proszku
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 laska cynamonowa
4,3 g błonnika PHGG


Przygotowanie

W garnku połącz wszystkie składniki, z wyjątkiem błonnika PHGG, i doprowadź do wrzenia, mieszając stale, aż do uzyskania gęstej konsystencji. W szklance dodaj błonnik PHGG, przelej gorącą czekoladę i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.


Nasza wskazówka:
W razie potrzeby, przy podawaniu możesz posypać napój mielonym cynamonem. Mleko krowie możesz zastąpić dowolnym, które lubisz np.: owsianym, sojowym, migdałowym.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 6,1 g błonnika na porcję, co stanowi 24% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów