TOSTY Z AWOKADO i RICOTTĄ

Kategoria: Śniadania

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki


Masa z ricottą:
pół kubka ricotty
2 łyżki białego serka
1 łyżka mleka
8,6 g błonnika PHGG
1 szczypta soli
1 szczypta czarnego pieprzu
Pozostałe składniki:
1 dojrzałe awokado pokrojone w cienkie plastry
2 kromki chleba pełnoziarnistego, opcjonalnie delikatnie podpieczonego
5 pomidorków koktajlowych przeciętych na pół i podsmażonych na oliwie z oliwek
1 szczypta oregano


Przygotowanie
Masa z ricottą:

Połącz wszystkie składniki w misce i odstaw.
Reszta składników:

Plasterki awokado ułóż na chlebie, posmarować przygotowaną masą, udekoruj podsmażonymi pomidorami i posyp oregano.


Nasza wskazówka:
Pomidory podsmaż na gorącej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Warto poczekać, aż lekko zmiękną.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 15 g błonnika na porcję, co stanowi 60% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów