TOSTY Z AWOKADO i RICOTTĄ
Kategoria: Śniadania
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Masa z ricottą:
pół kubka ricotty | |
2 łyżki białego serka | |
1 łyżka mleka | |
8,6 g błonnika PHGG | |
1 szczypta soli | |
1 szczypta czarnego pieprzu |
1 dojrzałe awokado pokrojone w cienkie plastry | |
2 kromki chleba pełnoziarnistego, opcjonalnie delikatnie podpieczonego | |
5 pomidorków koktajlowych przeciętych na pół i podsmażonych na oliwie z oliwek | |
1 szczypta oregano |
Przygotowanie
Masa z ricottą:
Połącz wszystkie składniki w misce i odstaw.
Reszta składników:
Plasterki awokado ułóż na chlebie, posmarować przygotowaną masą, udekoruj podsmażonymi
pomidorami i posyp oregano.
Nasza wskazówka:
Pomidory podsmaż na gorącej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Warto poczekać, aż lekko zmiękną.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 15 g błonnika na porcję, co stanowi 60% zalecanej dziennej dawki błonnika.