Sałatka z truskawkami, pomidorami i mascarpone

Kategoria: Desery

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki


500 g truskawek
6 pomidorków koktajlowych
150 g serka mascarpone
4 łyżki syropu z agawy
10 liści bazylii
2 łyżki maku
8 łyżek tłustego białego sera lub twarogu
1 limonka
17,2 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

1. Wymieszaj mascarpone, biały ser lub twaróg, 3 łyżki syropu z agawy, błonnik PHGG i podziel mieszankę do 4 misek.

2. Pomidory koktajlowe przetnij na pół i dodaj ostatnią łyżkę syropu z agawy. Pokrój truskawki na 2 lub 4 części, w zależności od ich wielkości.

3. Pomidory i truskawki równomiernie rozdziel na 4 miski. Dodaj kilka ćwiartek limonki, liście bazylii i posyp makiem.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 8,9 g błonnika na porcję, co stanowi 36% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów