Sałatka z truskawkami, pomidorami i mascarpone
Kategoria: Desery
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki
500 g truskawek | |
6 pomidorków koktajlowych | |
150 g serka mascarpone | |
4 łyżki syropu z agawy | |
10 liści bazylii | |
2 łyżki maku | |
8 łyżek tłustego białego sera lub twarogu | |
1 limonka | |
17,2 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mascarpone, biały ser lub twaróg, 3 łyżki syropu z agawy, błonnik PHGG i podziel mieszankę do 4 misek.
2. Pomidory koktajlowe przetnij na pół i dodaj ostatnią łyżkę syropu z agawy. Pokrój truskawki na 2 lub 4 części, w zależności od ich wielkości.
3. Pomidory i truskawki równomiernie rozdziel na 4 miski. Dodaj kilka ćwiartek limonki, liście bazylii i posyp makiem.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 8,9 g błonnika na porcję, co stanowi 36% zalecanej dziennej dawki błonnika.