Koktajl z truskawkami, pomidorami i bazylią
Kategoria: Napoje
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
500 g truskawek | |
100 g pomidorów koktajlowych | |
4 łyżki syropu z agawy | |
1 banan | |
10 liści bazylii | |
8,6 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Włóż truskawki do miksera, dodaj pomidory, banan, syrop z agawy i liście bazyli.
2. Blenduj przez 2 minuty. Dodaj błonnik PHGG i zamieszaj. Przelej do dwóch dużych szklanek.
Nasza wskazówka:
Możesz zmieniać owoce w zależności od pory roku.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 10,8 g błonnika na porcję, co stanowi 43% zalecanej dziennej dawki błonnika.