Zupa melonowa
Kategoria: Obiady i kolacje
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
1 duży melon | |
100 g gorzkiej czekolady | |
2 łyżki płatków kukurydzianych | |
10 liści mięty | |
17,2 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Obierz melona, pokrój i zblenduj go. Odstaw w chłodne miejsce.
2. Rozpuść czekoladę w garnuszku (można dodać odrobinę wody lub mleka). Dodaj płatki kukurydziane i błonnik PHGG. Wymieszaj, a następnie rozłóż masę na papierze do pieczenia. Schłódź w lodówce przez godzinę.
3. Podziel zupę melonową na 4 porcje, a następnie posyp czekoladowymi płatkami kukurydzianymi przed podaniem.
Nasza wskazówka:
Melona można w tym przepisie zastąpić arbuzem.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 8 g błonnika na porcję, co stanowi 32% zalecanej dziennej dawki błonnika.