Zupa melonowa

Kategoria: Obiady i kolacje

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki


1 duży melon
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki płatków kukurydzianych
10 liści mięty
17,2 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

1. Obierz melona, pokrój i zblenduj go. Odstaw w chłodne miejsce.

2. Rozpuść czekoladę w garnuszku (można dodać odrobinę wody lub mleka). Dodaj płatki kukurydziane i błonnik PHGG. Wymieszaj, a następnie rozłóż masę na papierze do pieczenia. Schłódź w lodówce przez godzinę.

3. Podziel zupę melonową na 4 porcje, a następnie posyp czekoladowymi płatkami kukurydzianymi przed podaniem.

Nasza wskazówka:
Melona można w tym przepisie zastąpić arbuzem.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 8 g błonnika na porcję, co stanowi 32% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów