KREM Z KALAFIORA
Kategoria: Obiady i kolacje
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
1 pokrojona cebula | |
1 starty ząbek czosnku | |
2 łyżki oliwy z oliwek | |
1 łyżka mąki pszennej | |
2 szklanki mleka | |
pół ugotowanego, posiekanego kalafiora | |
pół łyżeczki soli | |
1 szczypta czarnego pieprzu | |
4,3 g błonnika PHGG | |
1 łyżka pokrojonej zielonej cebuli |
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko i mieszaj, aż konsystencja zgęstnieje. Dodaj już ugotowany kalafior
i dopraw go solą i pieprzem. W mikserze zblenduj wszystko z błonnikiem PHGG do momentu, w którym powstanie jednolita konsystencja. Podawaj na ciepło posypane zieloną cebulą.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 9,7 g błonnika na porcję, co stanowi 39% zalecanej dziennej dawki błonnika.