KREM Z KALAFIORA

Kategoria: Obiady i kolacje

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki


1 pokrojona cebula
1 starty ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąki pszennej
2 szklanki mleka
pół ugotowanego, posiekanego kalafiora
pół łyżeczki soli
1 szczypta czarnego pieprzu
4,3 g błonnika PHGG
1 łyżka pokrojonej zielonej cebuli


Przygotowanie:
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko i mieszaj, aż konsystencja zgęstnieje. Dodaj już ugotowany kalafior i dopraw go solą i pieprzem. W mikserze zblenduj wszystko z błonnikiem PHGG do momentu, w którym powstanie jednolita konsystencja. Podawaj na ciepło posypane zieloną cebulą.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 9,7 g błonnika na porcję, co stanowi 39% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów