Panna cotta z sałatką z egzotycznych owoców
Kategoria: Desery
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godz. 15 min.
Składniki
2 marakuje | |
100 g białej czekolady | |
300 g tłustego białego sera | |
2 arkusze żelatyny | |
1 małe mango | |
1 mały, świeży ananas | |
2 łyżki śmietany | |
17,2 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Namocz arkusze żelatyny w zimnej wodzie. Posiekaj czekoladę i rozpuść ją w garnku.
2. Podgrzej śmietanę i dodaj odsączoną żelatynę. Dodaj błonnik PHGG i zamieszaj. Dodaj tę mieszankę do czekolady i stopniowo dodawaj biały ser. Przelej do 4 szklanek i schładzaj w lodówce przez dwie godziny.
3. Obierz ananasa i mango, a następnie pokrój je na małe kawałki. Dodaj nasiona marakui i wymieszaj.
Zaraz przed podaniem nałóż sałatkę owocową na przygotowaną wcześniej panna cottę.
Nasza wskazówka:
Możesz zmieniać owoce w zależności od pory roku.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 9,3 g błonnika na porcję, co stanowi 37% zalecanej dziennej dawki błonnika.