Panna cotta z sałatką z egzotycznych owoców

Kategoria: Desery

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 2 godz. 15 min.

Składniki


2 marakuje
100 g białej czekolady
300 g tłustego białego sera
2 arkusze żelatyny
1 małe mango
1 mały, świeży ananas
2 łyżki śmietany
17,2 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

1. Namocz arkusze żelatyny w zimnej wodzie. Posiekaj czekoladę i rozpuść ją w garnku.

2. Podgrzej śmietanę i dodaj odsączoną żelatynę. Dodaj błonnik PHGG i zamieszaj. Dodaj tę mieszankę do czekolady i stopniowo dodawaj biały ser. Przelej do 4 szklanek i schładzaj w lodówce przez dwie godziny.

3. Obierz ananasa i mango, a następnie pokrój je na małe kawałki. Dodaj nasiona marakui i wymieszaj.

Zaraz przed podaniem nałóż sałatkę owocową na przygotowaną wcześniej panna cottę.

Nasza wskazówka:
Możesz zmieniać owoce w zależności od pory roku.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 9,3 g błonnika na porcję, co stanowi 37% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów