Owsianka miodowa
Kategoria: Śniadania
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
80 g płatków owsianych | |
400 ml wody | |
200 ml częściowo odtłuszczonego mleka UHT | |
2 łyżki miodu | |
1 łyżka migdałów | |
1 łyżka orzechów laskowych | |
2 łyżki rodzynek | |
1 jabłko | |
sok z jednej cytryny | |
1 szczypta soli | |
8,6 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Wsyp płatki owsiane do wody, dodaj mleko z odrobiną soli oraz rodzynki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj błonnik PHGG i ponownie wymieszaj.
2. Jabłko pokrój w drobną kostkę i oblej sokiem z cytryny. Dodaj je do płatków owsianych razem z miodem.
3. Podziel owsiankę na dwie miski. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami.
Nasza wskazówka:
Możesz zmieniać owoce w zależności od pory roku. Mleko krowie możesz zastąpić dowolnym, które lubisz, np.: owsianym, sojowym,
migdałowym
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 7,7 g błonnika na porcję, co stanowi 31% zalecanej dziennej dawki błonnika.