Kebab z kurczaka z migdałami i duszonym koprem włoskim
Kategoria: Obiady i kolacje
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki
3 piersi z kurczaka | |
1 drobiowa kostka rosołowa | |
4 świeże główki kopru włoskiego | |
1 ząbek czosnku | |
1 cebula | |
1 puszka koncentratu pomidorowego | |
2 łyżki poszatkowanych migdałów | |
2 łyżki oliwy z oliwek | |
1 łyżka curry w proszku | |
1 łyżka miodu | |
400 g pomidorów siekanych | |
17,2 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Koper włoski, cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż w rondelku z 1 łyżką stołową oliwy z oliwek. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory, kostkę rosołową i 500 ml wody, następnie duś delikatnie przez co najmniej 30 minut. Dodaj miód, błonnik PHGG i zamieszaj.
2. Kurczaka pokrój w kostkę i nabij na 4 szaszłyki. Migdały podpraż na patelni i odstaw z ognia. Szaszłyk usmaż na patelni z pozostałą oliwą z oliwek. Podsmaż na złoty kolor, posyp curry w proszku i kontynuuj smażenie na małym ogniu przez około 10 minut. Posyp prażonymi migdałami i podaj z duszonym koprem włoskim.
Nasza wskazówka:
Dodaj trochę ziół prowansalskich do duszonego kopru włoskiego.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 11,4 g błonnika na porcję, co stanowi 46% zalecanej dziennej dawki błonnika.