Delikatny krem z pestkami dyni
Kategoria: Obiady i kolacje
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
1 dynia piżmowa (1,5 kg) | |
1 drobiowa kostka rosołowa (lub warzywna) | |
1 litr częściowo odtłuszczonego mleka UHT (lub 2 puszki mleka kokosowego) | |
50 g poszatkowanych migdałów | |
2 łyżki pestek dyni | |
1 ząbek czosnku | |
1 duża cebula | |
17,2 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Obierz dynię, usuń nasiona i pokrój na małe kawałki. Gotuj w dużym, przykrytym rondelku na małym ogniu z ząbkiem czosnku, pokrojoną cebulą, mlekiem oraz kostką rosołową.
2. Dodaj błonnik PHGG. Całość blenduj, aż do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie posyp poszatkowanymi migdałami i pestkami dyni.
Nasza wskazówka:
Przepis można wykonać również z wykorzystaniem normalnej dyni.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 12,1 g błonnika na porcję, co stanowi 48% zalecanej dziennej dawki błonnika.