Delikatny krem z pestkami dyni

Kategoria: Obiady i kolacje

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki


1 dynia piżmowa (1,5 kg)
1 drobiowa kostka rosołowa (lub warzywna)
1 litr częściowo odtłuszczonego mleka UHT (lub 2 puszki mleka kokosowego)
50 g poszatkowanych migdałów
2 łyżki pestek dyni
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
17,2 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

1. Obierz dynię, usuń nasiona i pokrój na małe kawałki. Gotuj w dużym, przykrytym rondelku na małym ogniu z ząbkiem czosnku, pokrojoną cebulą, mlekiem oraz kostką rosołową.
2. Dodaj błonnik PHGG. Całość blenduj, aż do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie posyp poszatkowanymi migdałami i pestkami dyni.

Nasza wskazówka:
Przepis można wykonać również z wykorzystaniem normalnej dyni.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 12,1 g błonnika na porcję, co stanowi 48% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów