Zimowa zupa jarzynowa
Kategoria: Obiady i kolacje
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki
Pół małej zielonej kapusty | |
1 kostka bulionu warzywnego | |
4 marchewki | |
2 rzepy | |
200 g ziemniaków | |
1 cebula | |
40 g masła | |
17,2 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Obierz wszystkie warzywa i pokrój je na kawałki.
2. Zanurz liście kapusty w dużej ilości wrzącej wody na 5 minut, a następnie odsącz.
3. Wszystkie warzywa włóż do garnka z 1 litrem wody i kostką bulionu warzywnego. Gotuj do miękkości warzyw.
4. Dodaj błonnik PHGG i wymieszaj potrawę. Dodaj masło.
Nasza wskazówka:
Zupę możesz posypać kilkoma liśćmi pietruszki.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 13,6 g błonnika na porcję, co stanowi 54% zalecanej dziennej dawki błonnika.