Zimowa zupa jarzynowa

Kategoria: Obiady i kolacje

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 55 minut

Składniki


Pół małej zielonej kapusty
1 kostka bulionu warzywnego
4 marchewki
2 rzepy
200 g ziemniaków
1 cebula
40 g masła
17,2 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

1. Obierz wszystkie warzywa i pokrój je na kawałki.

2. Zanurz liście kapusty w dużej ilości wrzącej wody na 5 minut, a następnie odsącz.

3. Wszystkie warzywa włóż do garnka z 1 litrem wody i kostką bulionu warzywnego. Gotuj do miękkości warzyw.

4. Dodaj błonnik PHGG i wymieszaj potrawę. Dodaj masło.

Nasza wskazówka:
Zupę możesz posypać kilkoma liśćmi pietruszki.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 13,6 g błonnika na porcję, co stanowi 54% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów