Sałatka ze świeżych i suszonych owoców

Kategoria: Desery

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki


2 jabłka
2 gruszki
1 banan
1 pomarańcza
1 granat
150 g malin
2 łyżki suszonych owoców (rodzynek, śliwek, moreli)
17,2 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

1. Umyj i pokrój jabłka i gruszki w kostkę. Usuń pestki z granatu. Pomarańczę obierz nożem, aby usunąć białe części, a następnie podziel ją na cząstki.

2. Pokrój morele i śliwki na połówki.

3. Wymieszaj wszystkie owoce, dodaj błonnik PHGG, ponownie wymieszaj i odstaw do lodówki. Podawaj dobrze schłodzone.

Nasza wskazówka:
Możesz zmieniać owoce w zależności od pory roku.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 11,9 g błonnika na porcję, co stanowi 48% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów