Granola z jogurtem i sosem malinowym
Kategoria: Śniadania
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
50 g płatków owsianych | |
150 g malin | |
2 jogurty | |
1 dojrzały banan | |
2 łyżki miodu | |
200 g truskawek | |
1 łyżka czarnych ziaren sezamu | |
1 łyżka migdałów | |
1 łyżka otrębów pszennych lub owsianych | |
Kilka listków mięty | |
8,6 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Zblanszuj płatki owsiane, zalej je miodem i podsmażaj aż do karmelizacji. Wymieszaj banana z jogurtem i dodaj otręby. Pokrój truskawki na kawałki.
2. Zblenduj maliny i przetrzyj je przez sitko z małymi oczkami. Dodaj błonnik PHGG i wymieszaj. Jogurt z bananem podziel na dwa talerze, następnie dodaj truskawki i
karmelizowane płatki owsiane.
Polej obie porcje sosem malinowym, a następnie posyp ziarnami sezamu i posiekanymi migdałami.
Nasza wskazówka:
Możesz zmieniać owoce w zależności od pory roku.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 18,9 g błonnika na porcję, co stanowi 76% zalecanej dziennej dawki błonnika.