Granola z jogurtem i sosem malinowym

Kategoria: Śniadania

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki


50 g płatków owsianych
150 g malin
2 jogurty
1 dojrzały banan
2 łyżki miodu
200 g truskawek
1 łyżka czarnych ziaren sezamu
1 łyżka migdałów
1 łyżka otrębów pszennych lub owsianych
Kilka listków mięty
8,6 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

1. Zblanszuj płatki owsiane, zalej je miodem i podsmażaj aż do karmelizacji. Wymieszaj banana z jogurtem i dodaj otręby. Pokrój truskawki na kawałki.

2. Zblenduj maliny i przetrzyj je przez sitko z małymi oczkami. Dodaj błonnik PHGG i wymieszaj. Jogurt z bananem podziel na dwa talerze, następnie dodaj truskawki i karmelizowane płatki owsiane.
Polej obie porcje sosem malinowym, a następnie posyp ziarnami sezamu i posiekanymi migdałami.

Nasza wskazówka:
Możesz zmieniać owoce w zależności od pory roku.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 18,9 g błonnika na porcję, co stanowi 76% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów