Smoothie bowl z nasionami chia
Kategoria: Śniadania
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
300 g tłustego białego sera lub twarogu | |
50 g płatków owsianych | |
2 łyżki migdałów | |
1 łyżka orzechów laskowych | |
1 szczypta soli | |
2 kiwi | |
1 banan | |
1 pomarańcza | |
2 łyżki nasion chia | |
2 łyżki miodu | |
8,6 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Obierz i pokrój banana i kiwi na plastry. Obierz pomarańczę nożem, aby usunąć białe części skórki, a następnie podziel owoc na cząstki. Wymieszaj biały ser lub twaróg
z błonnikiem PHGG, nasionami chia i miodem.
2. Zblanszuj płatki owsiane z solą, dodaj orzechy laskowe i posiekane migdały. Podziel wszystkie składniki na równomierne porcje rozłożone na dwóch talerzach, pamiętając
o estetycznym ułożeniu.
Nasza wskazówka:
Możesz zmieniać owoce w zależności od pory roku.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 16,6 g błonnika na porcję, co stanowi 66% zalecanej dziennej dawki błonnika.